Obustavljaju se arbitražni postupci zbog konverzije kredita u francima

Sporazum ne predviđa izravnu kompenzaciju sa strane Republike Hrvatske bankama s kojima je postignut sporazum, tako da je otklonjena moguća šteta za državni proračun od 2,5 milijarde kuna

18

Postignut je dogovor sa šest banaka koje vode postupke protiv Hrvatske na međunarodnim i domaćim sudovima, objavio je ministar financija Zdravko Marić na konferenciji za medije o arbitražnim postupcima vezanim uz konverziju kredita u švicarskim francima koji se vode u Međunarodnom arbitražnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu.

Sporazum je postignut sa Zagrebačkom bankom, Privrednom bankom, Sberbankom, Erste, Raiffeisen i OTP bankom.

Suspenzija sudskih procesa podrazumijeva da nema dodatnih sudskih radnji pa ni troškova, istaknuo je ministar Marić.

“Temeljem postignutog dogovora u četiri postupka koji se vode pred ICSID-om odmah nastupa suspenzija. Obustavljaju se svi postupci i procesi. Predvidjeli smo šest mjeseci unutar kojih je potrebno ispuniti sve korake nakon čega dolazi do trajnog odustajanja od arbitražnih postupaka, ali i eventualnih dodatnih sporova”,

Dodao je da sporazum ne donosi nikakav teret za državni proračun, nema izravne kompenzacije sa strane Republike Hrvatske bankama s kojima je postignut sporazum. Tako je otklonjena moguća šteta za državni proračun od 2,5 milijarde kuna, a riječ je o izvansudskoj nagodbi.

“Ovim odgovorom otklonili smo potencijalnu obvezu državnog proračuna u iznosu od najmanje 2,5 milijarde kune. Zašto kažem najmanje? Od spomenutih šest banaka već imamo specificirane tužbene zahtjeve u iznosima u eurima ili kunama, a imamo situaciju da kod nekih banaka još nisu niti specificirani iznosi”, objasnio je ministar financija.

Dogovor nije postignut s Addiko bankom i Societe General, tako da se ta dva procesa nastavljaju, no Marić poručuje kako je Hrvatska otvorena za daljnje razgovore.

“Societe General dugo je bio aktivan u Hrvatskoj. Više nije, ali razgovori se nastavljaju”, rekao je ministar Marić.

Hrvatska je dosad za troškove arbitražnih postupaka platila 127 milijuna kuna. Ukupno je protiv Republike Hrvatske pokrenuto 13 postupaka.