ZICER s partnerima pokrenuo novi program za financiranje startupova

Platforma CE-Connector osigurava podršku startupovima s inovativnim rješenjima u području energije i održivog okoliša, sigurnosti i novih tehnologija kroz povezivanje s poslovnim anđelima. Prvi poziv upravo je otvoren i trajat će do kraja veljače

102
Frane Šesnić CE-Connector
Direktor ZICER-a Frane Šesnić

Zagrebački inovacijski centar (ZICER) u suradnji s domaćim i stranim partnerima pokrenuo je međunarodnu platformu koja olakšava i ubrzava ulaganja u razvoj inovacija. Platforma CE-Connector osigurava podršku startupovima s inovativnim rješenjima u području energije i održivog okoliša, sigurnosti i novih tehnologija kroz povezivanje s poslovnim anđelima. Prvi poziv za startupove i poslovne anđele upravo je otvoren i trajat će do kraja veljače.

Kroz program se mogu osigurati ulaganja u iznosu od 75 tisuća do milijun eura za pojedinačno ulaganje u startup, uz dodatnu institucionalnu i mentorsku podršku.

Nedostatak financijskih sredstava drugi je najčešći razlog neuspjeha startup poduzeća.  Prema istraživanju CB Insightsa čak 29 posto startupova ističe kako je baš financijski jaz jedan od najčešćih faktora nemogućnosti prelaska tzv. doline smrti. Riječ je o financijskom jazu između tzv. 3F sredstava (Friends, Family, Founders) i sredstava rizičnog kapitala (Venture Capital).

Primjer dobre prakse kako premostiti ovaj problem je model korišten u Velikoj Britaniji: jednim od najboljih odgovora na navedeni izazov pokazala se uspostava javno-privatnog sustava suinvestiranja, u kojem pružatelji javnih financijskih potpora ulažu u partnerstvu s grupama poslovnih anđela. Riječ je o programima koji se nazivaju Angel Co-Investment funds (ACIF), a takav je model primijenjen u projektu CE-Connector.

“Kako bismo potaknuli inovacije, ZICER je s partnerima iz Njemačke, Mađarske, Poljske, Slovenije, Češke i Hrvatske kreirao transregionalnu platformu koja olakšava ulaganja poslovnim anđelima i osigurava podršku startupovima u ranoj fazi razvoja. Spajamo poslovne anđele koji žele ulagati u startup poduzeća s grupom lokalnih i međunarodnih investitora, koja zatim povezujemo s inovativnim startupovima”, razlaže direktor ZICER-a Frane Šesnić.

Prvi krug poziva za prijavu otvoren do kraja veljače

“Ovo je izvrsna prilika koja startupovima osigurava pametan novac za početni rast. Zato pozivam sve startupove zrele za financiranje – dakle, one koji imaju gotov MVP (Minimum Viable Product) – da iskoriste ovu priliku i prijave se. Nakon prijave, odabrani startupovi dobit će priliku predstaviti se potencijalnim investitorima. Prvi krug poziva za prijavu otvoren je do kraja veljače. Projekt CE-Connector traje još godinu dana tako da će u tome razdoblju poziv biti otvoren još dva puta”, najavio je Šesnić.

Kroz prijavu u CE-Connector mrežu startupovi dobivaju i institucionalnu pomoć koja im pomaže iskoristili raspoloživa javno dostupna sredstva financiranja (kao što su bespovratne potpore), infrastrukturnu, mentorsku te dodatnu stručnu podršku.

Projekt CE-Connector provodi se u Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Sloveniji i traje do ožujka 2022. godine. Cilj mu je osnažiti ekosustav povećanjem broja poslovnih anđela i njihovih investicijskih kompetencija, izgradnjom održivih veza među njima te povezivanjem s javnih pružateljima financijskih usluga i industrijom u svakoj od zemalja partnera na projektu. Projekt je također usmjeren na jačanje međugranične suradnje poduzetničkih ekosustava. Trenutno je u tijeku prvi poziv za startupove i poslovne anđele koji traje do 28. veljače 2021.

Hrvatski partneri zaduženi za provedbu projekta su ZICER – Zagrebački inovacijski centar i Invento Capital Partners te pridruženi partner HAMAG-BICRO.


Za više informacija o trenutno otvorenom pozivu za startupove i poslovne anđele kliknite na LINK ili se obratite mailom na ce-connector@zicer.hr.