Od 1. srpnja ponovo se naplaćuju naknade za podizanje gotovine na bankomatima

Naplata naknada ukinuta je kako bi se klijentima olakšalo upravljanje osobnim financijama za vrijeme trajanja pandemije tako da im se omogući podizanje gotovine na najbližem bankomatu. Mjera je najavljena kao privremena, s rokom trajanja od tri mjeseca.

966
naknade za podizanje gotovine

Od 1. srpnja poslovne banke će ponovo naplaćivati naknade za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka. Naplata naknade privremeno je ukinuta krajem ožujka na preporuku Hrvatske narodne banke i u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite  i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o minimiziranju kretanja i međusobnih kontakata.

Cilj je bio olakšati klijentima upravljanja osobnim financijama tako da im se omogući podizanje gotovina na najbližem bankomatu. Mjera je najavljena kao privremena, s rokom trajanja od tri mjeseca.

Banke su odluku o ukidanje naknade donosile autonomno, pa i o ukidanju mjere odlučuju pojedinačno. Za sada su ponovnu naplatu naknada potvrdile Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb, a ostale banke će odluku donijeti ovih dana.

Iz Hrvatske narodne banke poručuju da će se banke voditi svojim poslovnim politikama “uzimajući u obzir trend ublažavanja i ukidanja epidemioloških mjera”.

Na snazi i dalje ostaje povećani limit od 250 kuna za beskontaktno plaćanje bez autorizacije PIN-om.