Osiguravatelji za štete u potresu isplatili 194 milijuna kuna

Osiguravatelji predlažu da se svi vlasnici zgrada koje će biti obnovljene prema Zakonu o obnovi nakon potresa obvežu na višegodišnje ugovore o osiguranju imovine

98
osiguravatelji potres

Hrvatski osiguravatelji isplatili su do sada 194 milijuna kuna za štete nastale nakon potresa u Zagrebu i okolici. Riječ je o 6255 do sada riješenih odštetnih zahtjeva koji su isplaćeni u za to predviđenim zakonskim rokovima. Podaci su objavljeni na press briefingu u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje na kojem je, uz najznačajnije brojke i pokazatelje vezane za potres, predstavljen pregled tržišta iz perspektive industrije osiguranja te njena uloga u sanaciji šteta i normalizaciji života.

Vančo Balen, član Uprave Croatia osiguranja, istaknuo je kako su osiguravatelji, usprkos otežanim uvjetima poslovanja zbog korona krize i smanjene mobilnosti, u ključnom periodu nakon potresa promptno i efikasno reagirali isplativši značajne iznose odštete.

“Važno je naglasiti kako prosječno isplaćena šteta za cijelu 2020. iznosi 31.153 kuna, uz prosječan iznos godišnje premije od 866,90 kuna“, rekao je Balen.

Predstavnici osiguravatelja jednoglasno su, iz perspektive osiguranja, pozdravili Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije i Zagrebačke županije, uz obrazloženje kako se usvojenim zakonskim rješenjem šalje ispravna i jasna poruku građanima i osiguranicima, jer će građani koji su imali odgovarajuće osigurateljno pokriće imati smanjen financijski teret prilikom obnove.

Naime, prema usvojenom zakonu odustalo se od prvotno predloženog rješenja da se odšteta koju su građani dobili ili će dobiti od svojih osiguravajućih kuća mora uplatiti državi. Odšteta predstavlja financijsku pomoć odnosno zamjenu za onih 20 posto iznosa obnove kojim vlasnik mora doprinijeti. Tako će vlasnici nekretnina koji imaju osiguranje protiv potresa u konačnici imati manje troškove od onih koji nisu osigurani.

Predstavnici osiguratelja istaknuli su kako bi bilo važno, u smislu odgovornosti, da se uvede i obaveza svim korisnicima obnove u pogledu osiguranja, odnosno da se, primjerice, svi korisnici po predmetnom zakonu o obnovi obvežu na višegodišnje ugovore o osiguranju imovine.

“U Hrvatskoj su od rizika od potresa posebno izložena područja oko Zagreba, Rijeke, dalmatinske Zagore i južne Dalmacije, a iskustva iz zagrebačkog potresa pokazala kako je jedan od najvećih problema iznimno mali postotak višestambenih zgrada koje imaju osiguranje od potresa. Zato će se predstavnici osiguratelja zauzeti za reguliranje osiguranja od potresa i ostalih rizika u Zakonu o upravljanju i održavanju zgrada“, rekao je Slaven Dobrić, član Uprave Allianz Hrvatska d.d. i predsjednik Upravnog odbora HUO-a.

“Potrebno je i da tijela države zadužena za upravljanje imovinom vlastitim primjerom ugovaranja osiguranja dodatno potaknu gospodarstvo i građane na odgovarajuću osigurateljnu zaštitu“, dodao je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ured za osiguranje.

Osiguravatelji su upozorili na veliki nesrazmjer ulaganja u osiguranje imovine u Republici Hrvatskoj u usporedbi s ostalim zemljama članicama Europske unije, ističući kako se Hrvatska, uz Grčku, Tursku, Sjevernu Makedoniju i Italiju, nalazi na tektonski najrizičnijem području u Europi.

“Kada se gleda osiguranje općenito, razlike su još dramatičnije. Premija osiguranja po stanovniku u Europskoj uniji iznosi 2170 eura, a u Hrvatskoj 347 eura, što je čak 6 puta manje. Stoga je od iznimne važnosti podignuti razinu svijesti građana o nužnosti ulaganja u ovakav vid zaštite, jednostavno razvijati kulturu osiguranja. U ovom slučaju, posebno osiguranja imovine odnosno osiguranja od potresa, požara, poplava i ostalih opasnosti. Tako će se smanjiti i financijski teret države u sanaciji šteta“, poručila je Ivana Bratanić, predsjednica Uprave Euroherc osiguranja d.d.

Podaci naime pokazuju kako značajan dio imovine u Hrvatskoj nije osiguran ili nije osiguran na primjeren način. Premija osiguranja imovine u proteklih 10 godina bilježi tek vrlo blagi trend rasta pa je tako u 2018. godini premija osiguranja imovine u Hrvatskoj iznosila 44 eura po stanovniku što je gotovo četiri puta manje od EU prosjeka koji je iste godine iznosio 168 eura po stanovniku.

>>Priručnik za protupotresnu obnovu postojećih zidanih zgrada

>>Priručnik: Tehnike popravaka i pojačanja zidanih zgrada

>>Krediti za obnovu nakon potresa uz kamatnu stopu već od 2,45%

>>HPB nudi kredite za obnovu zgrada nakon potresa