Osobne financije: Kako upravljati kućnim proračunom

Ne postoji jedinstven ni najbolji pristup upravljanju osobnim financijama, ali strategija 50-30-20 je dobar početni plan alo niste sigurni kako raspodijeliti prihode

79
praćenje kućnog proračuna

Upravljanje financijama i kućnim proračunom može biti veliki izazov. Ako niste sigurni odakle početi, primjena strategije 50-30-20 može vam olakšati posao.

Plan dijeli vaš prihod u tri široke osnovne kategorije: troškove za vaše osnovne potrebe, troškovi za zadovljavanje vaših potreba koje nisu neophodne te štednja i investicije. Evo kako bi to trebalo izgledati.

Za osnovne potrebe izdvojite 50 posto svojih prihoda

Ova kategorija uključuje sve vaše osnovne troškove, kao što su stanarina, hrana, režije, zdravstveno osiguranje, otplata zajmova, troškovi automobila…

Ako vam neophodni troškovi premašuju polovicu mjesečnog prihoda, morat ćete ih pokušati smanjiti, što sigurno nije jednostavno,ili posegnuti u fond koji pokriva zadovoljavanje vaših želja koje nisu neophodne.

Za štednju i investicije izdvojite 20 posto prihoda

Ova kategorija uključuje ulaganaj u razne kategorije imovine, poput dobrovoljne mirovinske štednje, ulaganja u investicijeks fondove ili dionice. Ona obuhvaća i vaš fond za izvanredne situacije.

Stručnjaci obično preporučuju da u fondu za izvanredne situacije, u gotovini, imate dovoljno novca za pokrivanje životnih troškova između tri i šest mjeseci. Neki također predlažu da se prvo pobrinete za štednju koja bi vam mogla zatrebati u hitnim slučajevima, a da se nakon toga usredotočite na dugoročna ulaganja.

>>Financijska pismenost: Koliko nam novaca treba za izvanredne situacije?

Za uplatu dobrovoljne mirovinske štednje možete napraviti i trajni nalog, kako bi vam se sredstva odmah uplaćivala na štedni račun. Još bolj je ako vam poslodavac uplaćuje dobrovoljnu mirovinsku štednju. Poslodavac za to dobiva poreznu olakšicu, a dobrovoljna mirovinska štednja je stimulirana i državnim potporama.

>>Imovina članova mirovinskih fondova porasla za 4,5 mlrd kuna

Za stvari koje želite izdvojite 30 posto plaće

Ova posljednja kategorija obuhvaća sve ono što se ne smatra osnovnim troškovima, poput putovanja, pretplata, izlazaka, zabave, kupnje stvari koje vas čine sretnima…

Ova kategorija uključuje i luksuzne nadogradnje: kupnju boljeg pametnog telefona, televizora, automobila…

Ne postoji jedinstven ni najbolji pristup upravljanju osobnim financijama, ali plan 50-30-20 je dobar početni plan alo niste sigurni kako raspodijeliti prihode. A kasnije možete na temelju iskustva prilagoditi raspodjelu.

>>Najčešće pogreške u upravljanju osobnim financijama

>>Jednostavna i besplatna izrada tablica za praćenje kućnog proračuna