Kutjevo dobilo Laboratorij za senzorička ispitivanja vina

Prema novom Zakonu o vinu, laboratoriji koji će raditi organoleptičke analize nužne za stavljanje vina u promet, ali i marketiniško označavanje vina, trebale bi uskoro dobiti i ostale tri regije - bregovita Hrvatska, Istra i Kvarner, te Dalmacija

29
senzorička ispitivanja vina
[izvor_ HTV / screenshot]

U Kutjevu je u otvoren Laboratorij za senzorička ispitivanja vina Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Kutjevačko vinogorje, koje obuhvaća 1500 hektara vinograda koje obrađuje gotovo petsto vinogradara, dio je nove vinogradarske regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje. Prema novom Zakonu o vinu, laboratoriji koji će raditi organoleptičke analize nužne za stavljanje vina u promet, ali i marketiniško označavanje vina, trebale bi uskoro dobiti i ostale tri regije – bregovita Hrvatska, Istra i Kvarner, te Dalmacija.

U novom laboratoriju senzorski, odnosno organoleptički se ocjenjuju pristigli uzorci vina koji su u postupku kontrole kakvoće prošli fizikalno kemijsku analizu.

“Ne možemo kazati da je samo kemijska analiza dovoljna. Mora biti i senzorna jer vino trošimo svojim osjetilima. Potvrđujemo parametre koji su vezani uz zaštićenu oznaku izvornosti – sortna tipičnost, sljedivost u odnosu na berbu i drugi elementi kakvoće koji su vezani uz svaku sortu”, objasnila je Ivana Alpeza, ravnateljica Odjela za senzorsko ispitivanje Centra za vinarstvo i uljarstvo HAPIH-a u HTV-ovoj emisiji Plodovi zemlje.

“Običaj je, a i Zakon je dozvoljavao maksimalno 50 uzoraka, ali s obzirom na to da više nemamo vina najnižih kategorija, sada je uobičajeno da bude 40 uzoraka sa zaštićenom oznakom izvornosti koja se ocjenjuju metodom 100 bodova”, dodaje Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi.

Vina iz 13 vinogorja

Riječ je o vinima pristiglim iz 13 vinogorja regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja koja, sukladno novom Zakonu o vinu, čekaju rješenje za puštanje u promet sa zaštićenom oznakom izvornosti.

“Prijašnji sustav se provodio tako da su se svi uzorci skupljali i ocjenjivali na jednom mjestu i da su ocjenjivači morali biti iz svih regija. To znači da su vina iz Slavonije ocjenjivali ocjenjivači iz Istre, Dalmacije i sjeverne Hrvatske. Sada će vina iz Slavonije ocjenjivati isključivo certificirani ocjenjivači iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja”, razlaže Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice HAPIH-a.

“Treba napomenuti da su ovo uzorci za redovito tržište, oni koji će se uskoro pojaviti na tržištu, i nije mala stvar ocjenjivati ova ili bilo koja druga vina jer ta vina se piju diljem Hrvatske, ali i izvan naših granica”, dodaje Zrinka Vinković Jergović, enologinja Kutjeva d.d.

Decentralizaciju sustava puštanja vina u promet, među ostalim novinama, omogućio je novi Zakon o vinu.

Decentralizacija laboratorija skratila proces puštanja vina u promet

“Decentralizacijom laboratorija koji ocjenjuju vine država se odredila da praktički u samom vinogorju imamo i ocjenjivanje i puštanje vina u promet. To je velika prednost i velika prekretnica u puštanju vina u promet na hrvatskom tržištu”, kazao je Ivica Perak, iz Udruge Kutjevačkih vinara i vinogradara. Time smo, dodaje ovaj vinar i dugogodišnji član komisije za puštanje vina u promet donedavnog Hrvatskog zavoda za vinarstvo, usvojili dobru praksu europskih vinarskih zemalja.

Taj proces će sada biti puno kraći, ističe Antun Adžić, iz Udruge Kutjevačkih vinara i vinogradara. Prije je sve bilo orijentrano na Zagreb: “Vjerujem da ni njima nije bilo lako, iz cijele Hrvatske primati uzorke naročito u ovoj proljetnoj top sezoni ”

Darko Cenbauer, voditelj Odjela vinorodne regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja HAPIH-a, kaže kako je vinarima olakšano poslovanje: “Nemaju nikakvih troškova u postupku donošenja rješenja o stavljanju vina u promet, a ovim će postići i to da vinarima i vinogradarima budemo na usluzi, da im se približimo, da im uštedimo vrijeme”.

Nakon Kutjeva, regionalne laboratorije za organoleptička ocjenjivanja vina dobit će i preostale tri vinorodne regije definirane novim Zakonom – bregovita Hrvatska, Istra i Kvarner te Dalmacija.