Osobni odbitak povećava se s 530 na 560 eura

Ukupan učinak na državni proračun je 437 mil. eura. Smanjenje prihoda od doprinosa za mirovinsko osiguranje u prvom stupu je 329 mil. eura, a smanjenje prihoda od poreza na dohodak s obzirom na povećanje osobnog osnovnog odbitka je oko 100 mil. eura

87
Ministar financija Marko Primorac

Vlada je predstavila novi krug porezne reforme. Ukida se prirez, a općinama i gradovima uvodi se mogućnost da povećaju stopu poreza na  dohodak, ali tako da se ne poveća ukupno porezno opterećenje.

Onima s bruto plaćom do 1300 eura umanjuje se doprinos za mirovinsko osiguranje u prvom stupu tako što će trošak preuzeti Vlada.

Osobni odbitak povećava se s 530 na 560 eura.

“Zahvat u sustav obračuna doprinosa za mirovinsko osiguranje postići ćemo sljedeći rezultat:

  • osobama koje imaju plaću do 700 eura, prosječno povećanje neto plaće iznosit će 42,90 eura mjesečno
  • osobama koje imaju plaću veću od 700 i manju od 900 eura prosječno povećanje neto plaće iznosit će 34,30 eura mjesečno
  • osobama koje imaju plaću veću od 900 i manju od 1100 eura prosječno povećanje neto plaće iznosit će 20,66 eura
  • osobama koje imaju plaću veću od 1100 i manju od 1300 eura prosječno povećanje neto plaće iznosit će 6,72 eura.

Ovi su iznosi opadajući kako raste bruto plaća odnosno osnovica, što je pošteno i što ispunjava cilj da plaće dominantno rastu onima s najmanjim plaćama. Koliki je to trošak za opću državu?

Ukupan učinak je 437 milijuna eura. Smanjenje prihoda od doprinosa za mirovinsko osiguranje u prvom stupu je 329 milijuna eura, a smanjenje prihoda od poreza na dohodak s obzirom na povećanje osobnog osnovnog odbitka je na razini oko 100 milijuna eura”, rekao je ministar financija Marko Primorac.

“Prvi cilj je da podignemo životni standard građana povećanjem plaća, osobito onih najnižih. Drugi cilj je da se poveća kupovna moć kućanstava, a treći je osnažiti fiskalnu autonomiju gradova i općina”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.