Evo gdje je najpovoljnije podizanje gotovine u inozemstvu

Njemačka udruga za zaštitu potrošača Stiftung Warentest testirala je bankomate u 29 zemalja u kojima nacionalna valuta nije euro kako bi provjerila kolike provizije turisti plaćaju prilikom podizanja gotovine

1339
podizanje gotovine

Njemačka udruga za zaštitu potrošača Stiftung Warentest testirala je bankomate u 29 zemalja u kojima nacionalna valuta nije euro kako bi provjerila kolike provizije turisti plaćaju prilikom podizanja gotovine. Tako u Hrvatskoj na temelju rezultata istraživanja preporučuju podizanje gotovine na bankomatima Agram banke, Partner banke ili Podravske banke.

Problem je što je riječ o manjim bankama koje bankomate imaju uglavnomu većim gradovima.  Bankomati Podravske banke dostupni su u Koprivnici, Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru, Bjelovaru, Požegi, Pleternici, Kutjevu, Križevcima, Đurđevcu, Osijeku, Grubišnom Polju, Velikom Grđevcu, Varaždinu, Ludbregu i Goli. Mreža Partner banke pokriva Zagreb, Osijek, Rijeku, Zadar, Split i Pakoštane.

Najširu mrežu od triju banaka ima Agram. Pokriva Zagreb, Dubrovnik, Samobor, Split, Metković, Makarsku, Dugo Selo, Poreč, Sesvete, Zadar, Veliku Goricu, Osijek, Bjelovar, Pisarovinu, Pulu, Vinkovce, Kutinu, Jastrebarsko, Slavonski Brod, Zaprešić, Sisak, Povjanu, Dugopolje, Sinj, Podgoru, Solin, Blace, Tučepe i Šibenik.

U istraživanju se navodi da poznato ime banke nije jamstvo najpovoljnije usluge.

Izbjegnite Euronet

Preporuka je da stranci u Hrvatskoj izbjegavaju bankomate Euronetove mreže, koji su prisutni u većini europskih država. Tvrttka Euronet Worldwide nije banka, nego pružatelj bankomatskih usluga. Zbog toga su provizije vrlo visoke, a tečaj slab, upozorava udruga za zaštitu potrošača.

U Češkoj je najpovoljnije koristiti bankomate Air Bank i Pharroa, a izbjegvati bi trebalo Česku sporitelnu i Moneta Money Bank.

Preporuka za Mađarsku su CIB Bank, Erste Bank ili KDB Bank. Kao i u Hrvatskoj, izbjegavati treba Euronetove bankomate.

U Velikoj Britaniji potražite bankomate Barclays, Nationwide, Natwest ili Santander. Izbjegavti bi trebalo nankomate Raphaels Banka.

Uz izbjegavanja Euronetovih bankomata, u Srbiji nije preporučljivo koristiti bankomatske mreže Raiffeisena i AIK Banke. Preporučuju se Intesa, Poštanska štedionica i Sberbank.

U Turskoj izbjegnite Garanti Banksai i Akbank. Potražite bankomate Halkbanka, Yapi Kredija ili Ziraat Banka.

U Sjedinjenim Američkim Državama preporučuje se Citizens Bank, dok je poželjno zaobići Wells Fargo.

S obzirom da je riječ o njemačkoj udruzi za zaštitu potrošača, nemamo informaciju na kojim je bankomatima najpovoljnije podizati novac ako ste stranac u Njemačkoj.