Uvodi se elektrokemijska zaštita novčanica u bankomatima

U roku tri godine novčarske institucije moraju uvesti elektrokemijsku zaštitu novčanica u sve eksterne bankomate (izvan matičnih poslovnica), a u interne (u poslovnicama) ovisno o kategorizaciji sukladno izrađenim prosudbama ugroženosti

51
podizanje gotovine

Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila i izmjene Zakon o zaštiti novčarskih institucija, kojim se regulira uvođenje elektrokemijske zaštite novčanica te se kod pokušaja provale novčanice u sefu bankomata obojaju i čine neupotrebljivim.

Takav sustav efikasno je riješio problem prepada na zaštitarska vozila u prijevozu novca i vrijednosti, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U odnosu na prvo saborsko čitanje u konačnom je prijedlogu rok u kojem novčarske institucije trebaju uvesti elektrokemijsku zaštitu skraćen s prvotno predviđenih pet na tri godine.

U roku tri godine novčarske institucije moraju uvesti elektrokemijsku zaštitu novčanica u sve eksterne bankomate (izvan matičnih poslovnica), a u interne (u poslovnicama) ovisno o kategorizaciji sukladno izrađenim prosudbama ugroženosti.

Određena je i dinamika kojom će se elektrokemijska zaštita novčanica uvoditi u eksterne bankomate – jedna trećina godišnje, a prioriteti ovise o procjeni rizika.

Svaki novi ili bankomat koji se zamjenjuje morat će prije primjene biti opremljen elektrokemijskom zaštitom novčanica.

U obrazloženju prijedloga zakona navodi se da u Hrvatskoj ima 5850 bankomata.