Polugodišnja dobit PBZ-a upola manja nego lani

Neto kamatni prihodi u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 1,03 milijarde kuna i bili su 4,1 posto manji u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Neto prihodi od kamata i provizija pali su pak za 9,34 posto i iznosili su 309,67 milijuna kuna

51
Privredna banka Zagreb

Privredna banka Zagreb (PBZ) u prvom polugodištu 2020. ostvarila je neto dobit od 373,68 milijuna kuna, što je 48,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje financijsko izvješće objavljeno u petak.

Neto kamatni prihodi u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 1,03 milijarde kuna i bili su 4,1 posto manji u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Neto prihodi od kamata i provizija pali su pak za 9,34 posto i iznosili su 309,67 milijuna kuna.

U komentaru PBZ navodi kako je na kamatne rezultate utjecao trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa koji još uvijek traje.

Administrativni rashodi u prvom polugodištu porasli su za 4,39 posto u usporedbi s troškovima u istom lanjskom razdoblju i iznosili su 604,43 milijuna kuna.

Rezervacije su prvom polugodištu smanjene sa 499,3 milijuna kuna na 465,3 milijuna kuna.

Ukupna imovina banke u prvih šest mjeseci ove godine porasla je za 3,13 posto na 90,23 milijarde kuna.

PBZ Grupa u prvom polugodištu 2020. ostvarila je neto dobit od 420,8 milijuna kuna, što je 51 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Učinak pandemije bolesti Covid-19 odrazit će se i na Hrvatsku, pa tako i na poslovanje PBZ banke i PBZ Grupe, no u ovom trenutku ne može se sa sigurnošću predvidjeti koliki će biti utjecaj na poslovanje banke i na financijska izvješća, poručuje iz PBZ-a.

Također, u priopćenju podsjećaju da je banka izašla u susret klijentima s privremenim financijskim poteškoćama te da su u travnju počeli s odobravanjem moratorija na otplatu kredita od tri do šest mjeseci, a za neke sezonalne industrije, poput turizma, i na dulje razdoblje.