Pod povećalom porezne uprave auto-servisi trgovci i prijevoznici

Nadzor fiskalizacije od 6. do 12. veljače bit će usmjeren na porezne obveznike koji se bave održavanjem i popravkom motornih vozila, trgovinom na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama te kopnenim prijevozom putnika

193
nadzor fiskalizacije

Porezna uprava u priopćenju objavjenom u srijedu upozorava kako je kroz provedene analize rizika i postupke praćenja izdavanja i fiskaliziranja računa uočeno da još uvijek postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju, što predstavlja najteže porezne prekršaje.

“Obavještavamo porezne obveznike da u sklopu redovnih nadzornih aktivnosti Porezna uprava u suradnji s Carinskom upravom nastavlja provoditi nadzor fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske”, navodi se u priopćenju.

>>Što biste trebali znati o paušalnom porezu na dohodak

Porezna uprava najavila je da će u razdoblju od 6. do 12. veljače nadzirati obveznike fiskalizacije, a posebna pozornost bit će usmjerena na porezne obveznike koji se bave održavanjem i popravkom motornih vozila, trgovinom na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama te kopnenim prijevozom putnika.

Nadzori fiskalizacije obavljat će se očevidom u poslovnim prostorima poreznih obveznika, provjerom izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja te drugim nadzornim aktivnostima.

>>Porezna uprava poziva da prijavite prava na osobne odbitke

U pripćenju se također podsjeća da  je su Ministarstvo financija odnosno Porezna uprava 1. srpnja 2019. pokrenuli novu kampanju i nagradnu igru “Bez računa se ne računa“ pa pozivaju građane da se aktivno uključite u borbu protiv sive ekonomije, utaje poreza i nelojalne konkurencije na tržištu. U tijeku je četvrto kolo nagradne igre koje traje do 20. ožujka 2020. godine.

Građane se poziva da traže račun za svaki kupljeni proizvod i obavljenu uslugu, a ispravnost računa može se provjeriti na stranicama porezne uprave.