Dva od tri obveznika krše pravila fiskalizacije, naplaćeno 23 mil. kn kazni

U prvih pet mjeseci inspektori su obišli 6436 obveznika fiskalizacije , a nepravilnosti su utvrdili kod 3970 obveznika. Prekršajne prijave podnesene su u 1799 slučajeva, a ukupno su naplaćene kazne u iznosu od 23 milijuna kuna. Zabranom rada kažnjena su 63 poduzetnika

131
pravila fiskalizacije

U tri četvrtine nadzora fiskalizacije provedenih u lipnju te u dvije trećine nadzora provedenih u prvih pet mjeseci ove godine porezni inspektori utvrdili su kršenje pravila fiskalizacije, objavio je u utorak Večernji list.

Fiskalizacija je, podsjetimo, skup mjera kojima se uvodi nadzor nad izdavanjem računa u gotovinskom prometu, a koji je stupio na snagu 1. siječnja 2013. godine. Provodi se računalnim povezivanjem putem interneta sa sustavima Porezne Uprave RH, a obuhvaća nadzor svih plaćanja gotovinom, karticama, čekovima i sličnim načinima plaćanja. Pridjev “fiskalno” označava ono što se odnosi na državnu blagajnu I državu kao vlasnika imovinskog prava.

U prvih pet mjeseci inspektori su obišli 6436 obveznika fiskalizacije, a nepravilnosti su utvrdili kod 3970 obveznika. Prekršajne prijave podnesene su u 1799 slučajeva, a ukupno su naplaćene kazne u iznosu od 23 milijuna kuna. Zabranom rada kažnjena su 63 poduzetnika.

Najčešće kontrole taksista

Najrizičnijom skupinom kada je riječ o kršenju pravila fiskalizacije pokazali su se, čini se, taksisti. Kod njih su, naime, kontrole bile najčešće.

Procjenjuje se da vrijednost poreznih utaja u taksi prijevozu godišnje iznosi oko 100 milijuna kuna. Osim iz neizdavanja računa, evazija proizlazi iz velikog broja ilegalnih taksista koji posluju putem popularnih aplikacija.

>>Porezna uprava do 3. srpnja nadzirat će pekare, trgovce, ugostitelje i taksiste

Taksisti će zajedno s pekarima, slastičarima, ugostiteljima I trgovcima na malo biti obuhvaćeni nadzorom koji je Porezna uprava najavila od 20. lipnja do 3. srpnja. Akcija će se provoditi na području cijele države, a cilj je, ističu poreznici, sprečavanje sive ekonomije te zaštita Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.

Do početka ovog tjedna Porezna uprava je u lipnju obavila 585 nadzora fiskalizacije od čega su u 72 posto nadzora utvrđene nepravilnosti, navodi Večernji list.

Tijekom ljeta, odnosno tijekom turističke sezone nadzori se provode s posebnim naglaskom na jadranskoj obali i otocima, svakodnevno uz 24-satnu nazočnost inspektora na terenu, rekla je za Večernji Valentina Lazar Landeka, viša inspektorica. U prosjeku u nadzoru fiskalizacije tijekom ljetnih mjeseci dnevno sudjeluje više od 80 inspektora Porezne uprave.