U Zagrebu preminuo Željko Rohatinski

Dužnost guvernera Hrvatske narodne banke obnašao je u dva mandata, od 2000. do 2012. godine, te je bio najdugovječniji guverner od stjecanja hrvatske neovisnosti

101
Željko Rohatinski

Hrvatski ekonomist i bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski iznenada je preminuo u Zagrebu, u četvrtak 12. prosinca u 69. godini.

Dužnost guvernera obnašao je u dva mandata, od 2000. do 2012. godine, te je bio najdugovječniji guverner od stjecanja hrvatske neovisnosti.

Željko Rohatinski rođen je 3. siječnja 1951. godine u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu u Zagrebu nakon čega je upisao Ekonomski fakultet i diplomirao 1974. godine. Doktorirao je 1988. s radom na temu “Uloga, ciljevi i metode ekonomske politike i problem ročnosti”.

Počeo je raditi kao pripravnik u Republičkom zavodu za društveno planiranje 1974. godine, da bi 1989. godine bio imenovan generalnim direktorom Zavoda. Godinu dana kasnije postao je voditeljem Odjela za makroekonomsku analizu i politiku Ekonomskog instituta u Zagrebu, koji je vodio do 1998. godine, kada je prešao na mjesto glavnog ekonomista Privredne banke Zagreb.

Kao glavni ekonomist PBZ-a radio je do 2000. kada preuzima funkciju direktora za makroekonomske analize u Agrokoru. Iste godine u srpnju odlukom Hrvatskog sabora imenovan je guvernerom Hrvatske narodne banke. Drugi put je za guvernera HNB-a izabran je u srpnju 2006. godine.

U lipnju 2012. godine, prije isteka drugog šestogdišnjeg mandata, najavio je novinarima da “odlazi s mjesta guvernera jer više ne može uspješno surađivati s Vladom premijera Zorana Milanovića”.

Nakon isteka mandata vratio se u Agrokor na mjesto savjetnika za makroekonomske analize.

Željko Rohatinski dobitnik je nekoliko međunarodnih stipendija, među kojima i Fulbrightove. Autor je nekoliko stručnih i znanstvenih članaka te knjige “Vremenska dimenzija ekonomske aktivnosti društva”. Suautor je knjige “A road to Low Inflation”. U travnju ove godine predstavio je svoju posljednju knjigu “Kriza u Hrvatskoj”.

Dobitnik je nagrade udruženja guvernera europskih nacionalnih banaka kao najbolji guverner (Central European Annual Awards for Excellence).

Tvrtka Lex Info proglasila ga je 2007. za najuglednijeg financijskog stručnjaka, a Hrvatska udruga za odnose s javnošću dodijelila mu je 2008. nagradu najbolji komunikator među osobama iz hrvatskog javnog života.

Dnevnik Jutarnji list proglasioje Željka Rohatinskog 2008. osobom godine jer je poduzetim mjerama za vrijeme globalne gospodarske krize spasio hrvatski financijski sustav od sloma te postao jedan od ljudi s najvišim stupnjem vjerodostojnosti i integriteta na hrvatskoj javnoj sceni.

Mjesečnik The Banker, koji pripada hrupaciji Financial Times, dodijelio mu je 2008. dva priznanja: za najboljeg guvernera Europe i za najboljeg centralnog bankara godine 2008. u globalnim razmjerima.