Prijava protiv Zagrebačkog holdinga zbog kredita od 240 mil. eura

Zagrebački holding u vrijeme kada se u Gradskoj skupštini raspravljalo o podizanju kredita nije imao dozvolu GPZ-a za sudužništvo, a član Nadzornog odbora Vlatko Kottnig tvrdi kako će taj kredini aranžman dovesti u pitanje financijski opstanak GPZ-a

57
Zagrebački holding

Član Nadzornog odbora Gradske plinare Zagreb Vlatko Kottnig prijavio je Zagrebački holding jer u vrijeme kada se u Gradskoj skupštini raspravljalo o podizanju 240 milijuna eura vrijednog kredita nije imao dozvolu Gradske plinare Zagreb za sudužništvo u tom kreditu, piše Ilko Ćimić na portalu Index.hr. Kottnig tvrdi kako će taj kreditni aranžman dovesti u pitanje financijski opstanak Gradske plinare Zagreb, koja se u posljednje vrijeme spominje u kontekstu špekulacija o prodaji odnosno privatizaciji.

Da Zagrebački holding, a time posredno i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, nije poštovao proceduru oko tog financijskog aranžmana, kao i da im je bilo bitno da s bankama što prije potpišu kredit, potvrdila je Indexu i predsjednica Odbora Gradske skupštine za financije, nezavisna vijećnica Dina Vasić.

Početkom ovog tjedna zagrebačka Gradska skupština prihvatila je prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se Zagrebački holding zaduži za 240 milijuna eura. Korisnik kredita je Zagrebački holding, a sudužnici su gradske tvrtke: Gradska plinara Zagreb, Gradska plinara Zagreb – Opskrba i Vodoopskrba i odvodnja. Riječ je o zaduženju kod šest banaka – Zagrebačke banke, Erste&Steiermärkische banke, Privredne banke Zagreb, OTP banke, Raiffeisen banke i Nove hrvatske banke.

Od ukupnog iznosa kredita 18,4 milijuna eura bit će usmjereno na opće poslove grupe Zagrebački holding, a preostali iznos od 221,6 milijuna eura namijenjen je refinanciranju postojećih dugova. Osim jamstava gradskih tvrtki koje su sudužnici, kao jamstvo su založene nekretnine koje su zajedno procijenjene na najmanje 100 milijuna eura.