Primorac najavio daljnju pomoć poduzetnicima i građanima

Ministar financija Marko Primorac rekao je da će Vlada i dalje pomagati poduzetnicima i građanima da se nose s visokom inflacijom kroz raspodjelu viška proračunskih sredstava na optimalan način

57
[Image by Kevin Schneider from Pixabay]

Vlada priprema sveobuhvatan paket mjera koji će pomoći građanima i gospodarstvu u borbi s inflacijom koja je u Hrvatskoj dosegnula rekordnih 12,3 posto. Paket će javnosti biti predstavljen za nekoliko tjedana.

“Itekako smo svjesni poteškoća koje  s obzirom na rast cijena energenata imaju pojedina društva u vlasništvu područne i lokalne samouprave te poduzetnici. Vlada ima ideje kako dugoročno i održivo riješiti taj problem. To ćemo predstaviti kroz nekoliko tjedana”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović dodao je kako Vlada neće dopustiti da se škole, vrtići, domovi za umirovljenike i bolnice nađu u situaciji da ne mogu plaćati energente.

Ministar financija Marko Primorac nakon sjednice Vlade rekao je da Vlada i dalje razmišlja o raspodjeli viška proračunskih prihoda poduzetnicima i građanima koji su suočeni s rastućim troškovima zbog rekordne inflacije.

Primorac je rekao kako je spreman višak prihoda u državnom proračunu usmjeriti na pomoć socijalno najugroženijim skupinama stanovništva. Podsjetio je da Vlada ima i obveze poput indeksacije mirovina, a otvorena je i za razgovore oko potencijalnog porasta plaća u državnom i javnom sektoru zbog inflacije. Eventualne viškove poreznih prihoda distribuirat ćemo na optimalan način, poručio je ministar financija.

“Smanjivanja PDV-a na niz proizvoda bio je korak u dobrom smjeru, odnosno jedini mogući mehanizam da Vlada pokuša utjecati na smanjivanje cijena. Činjenica je da smanjivanje PDV-a nije u potpunosti utjecalo na smanjenje cijena. To isto tako nije nešto neuobičajeno, nepoznato ili izvanredno. Pitanje je na koji će način svi dionici prepoznati i snositi društvenu odgovornost u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo”, rekao je Primorac.

Dodao je da Vlada ima ograničen prostor kako bi osigurala da se snižavanje PDV-a prelije u niže cijene proizvoda, ali da ipak nije nemoćna.

“Postoje porezi na ekstraprofite. Ako netko ostvaruje povećane marže i ako uočimo da je ta pojava postala pravilnost, mi ćemo reagirati. Upozorio bih sve one koji će kalkulantski ulaziti u tu priču da to ne čine, jer Vlada ima mehanizme kako tome stati na kraj.”

Vrijednost fiskaliziranih računa veća za 20–30 posto

Primorac je izvijestio i da je vrijednost fiskaliziranih računa u ovoj godini za 20 do 30 posto veća unusporedbi s istim lanjskim razdobljem, ali da su prihodi od PDV-a rasli sporije – za 15-ak posto – zbog  snižavanja poreznih stopa. Ukupni proračunski prihodi porasli su za 5 posto.

Na pitanje o visokim troškovima za električnu energiju, Primorac je spomenuo dvije mogućnosti: da se impuls inflacije propusti do krajnjih potrošača kojima bi se onda troškovi izravno sufinancirali iz državnog proračuna, ili da HEP pomogne krajnjim potrošačima snižavanjem cijena, a onda bi HEP dobio potporu iz državnog proračuna.

Primorac je rekao kako očekuje smanjivanje godišnje stope inflacije prema kraju godine, istaknuvši da se već sada uočava pad cijena sirovina poput nafte i metala.