Objavljene preporuke o cijepljenju četvrtom dozom protiv Covida

Cijepljenje četvrtom dozom odnosno drugo docijepljivanje preporučeno je osobama starijima od 60 godina i svim drugim odraslim osobito osjetljivim osobama i to najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docijepne doze

75
Za drugo docijepljivanje koristi se mRNA cjepivo[Image by Spencer Davis from Pixabay]

U četvrtak su u Hrvatskoj zabilježena 1874 nova slučaja zaraze koronavirusom i 17 umrlih. Za sada se ne uvode nove epidemiološke mjere, a nova nastavna godina počinje 5. rujna bez maski. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je pak na svojim internetskim stranicama preporuke o cijepljenju četvrtom dozom protiv Covida.

“Cijepljenje četvrtom dozom odnosno drugo docijepljivanje preporučeno je osobama starijima od 60 godina i svim drugim odraslim osobito osjetljivim osobama i to najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docijepne doze. Za takvo cijepljenje koristi se mRNA cjepivo. Znači ili Pfizerovo cjepivo Comirnaty ili Modernino Spikevax. Drugo docjepljivanje se preporučuje i osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19, a koje su primarno cijepljene Janssen cjepivom i docijepile su se Janssen cjepivom. Tim osobama se za drugo docijepljivanje također preporuča mRNA cjepivo”, rekla je za Hrvatski radio epidemiologinja Maja Ilić.

Četvrta doza će se davati an svim onim lokacijama na kojima se inače osobe cijepe, ana određenim cijepnim punktovima što ovisi od županije do županije, a moguće je cijepiti se i uz prethodnu narudžbu.