Raiffeisen Bank International: Konsolidirana dobit 1,27 milijardi eura

Unatoč prodaji osnovnoga bankovnog poslovanja u Poljskoj krediti komitentima povećani su 4 posto. Povećano je kreditiranje na gotovo svim tržištima, a najsnažniji rast bio je u Austriji, Češkoj, Rumunjskoj i Slovačkoj, rekao je predsjednik Uprave Johann Strobl

26
Raiffeisen Bank International
Foto: S. Klimpt

U 2018. godini Raiffeisen Bank International AG (RBI) ostvario je konsolidiranu dobit u iznosu od 1,27 milijardi eura.

“Znatno smo nadmašili vrlo dobar prošlogodišnji rezultat i veoma smo zadovoljni financijskom godinom 2018. Koeficijenti adekvatnosti kapitala znatno su se poboljšali, a dodatno smo smanjili i udio neprihodonosnih kredita. Stoga skupštini dioničara možemo predložiti znatno višu dividendu nego što je bila u prethodnoj godini“, izjavio je predsjednik Uprave RBI-ja Johann Strobl.

Prihodi od poslovanja na godišnjoj razini veći su za 4 posto ili 199 milijuna eura te iznose 5.298 milijuna eura. Neto kamatni prihodi porasli su također za 4 posto na 3.362 milijuna eura zbog rasta kreditiranja, a prosječna kamatonosna imovina grupe viša je za 3 posto.

Opći troškovi poslovanja povećani su za 37 milijuna eura na godišnjoj razini te iznose 3.048 milijuna eura. Udio troškova u prihodima snižen je za 1,5 postotnih bodaova na 57,5 posto.

“Unatoč prodaji osnovnoga bankovnog poslovanja u Poljskoj krediti komitentima povećani su 4 posto. Povećano je kreditiranje na gotovo svim tržištima, a najsnažniji rast bio je u Austriji, Češkoj, Rumunjskoj i Slovačkoj”, kaže Strobl.

Manji gubici od umanjenja vrijednosti financijske imovine

Gubici od umanjenja vrijednosti financijske imovine za izvještajno razdoblje iznosili su 166 milijuna eura, u odnosu na 312 prethodne godine.

U 2018. nastavljeno je i smanjenje udjela neprihodonosnih kredita, koji je pao za 1,9 postotnih bodova od početka godine te je krajem prosinca iznosio 3,8 posto.

Koeficijent adekvatnosti osnovnog kapitala (CET 1, puni) povećao se za 0,6 postotnih bodova na 13,4 posto, od čega se na prodaju bankovnoga poslovanja u Poljskoj odnosi 0,9 postotnih bodova.

RBI svojim matičnim tržištem uz Austriju, u kojoj je vodeća institucija korporativnog i investicijskoga bankarstva, smatra i srednju i istočnu Europu (SIE). Banke kćeri pokrivaju 13 tržišta te regije. Osim toga, RBI Grupa obuhvaća i brojne pružatelje drugih financijskih usluga, primjerice u područjima leasinga, upravljanja imovinom, kao i spajanja i pripajanja društava (M&A).

Usluge za 16,1 milijuna klijenata pruža oko 47.000 djelatnika putem više od 2100 poslovnica. Većina ih se nalazi u regiji SIE-a. Dionice RBI-ja uvrštene su na Bečku burzu. Austrijske regionalne Raiffeisen banke vlasnice su oko 58,8 posto dionica dok je ostatak distribuiran javnosti. U sklopu austrijske bankovne grupacije Raiffeisen, RBI služi kao središnja institucija regionalnih Raiffeisen banaka i drugih pridruženih kreditnih institucija.