Rimac automobili dobili EIB-ov zajam od 30 mil. eura za razvoj i proširenje proizvodnih pogona

Rimac Automobili rade na novim pogonima, novim proizvodima te razvoju novog automobila C2. Dio kredita bit će iskorišten za dovršavanje novih projekata, a najveći dio usmjerit će u rast tvrtke i proizvodnih kapaciteta

146
Rimac automobili
Mate Rimac

Potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Dario Scannapieco potpisao je u petak ugovor s tvrtkom Rimac Automobili o zajmu vrijednom 30 milijuna eura za istraživanje, razvoj i proširenje proizvodnih kapaciteta u Svetoj Nedelji. S Privrednom bankom Zagreb (PBZ) Scannapieco je potpisao ugovor o garanciji za kredit Rimac Automobilima te ugovor o garancijama za inovativna mala i srednja poduzeća u iznosu od 25 milijuna eura. Oba ugovora potpisana su u okviru Investicijskog plana za Europu, takozvana Junckerova plana.

Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco podsjetio je da banka financira razne sektore, infrastrukturu i turizam, ali dodao je kako je impresioniram poslom onime što  rade Rimac Automobili, razvojem tvrtke i povećanjem broja zaposlenika u vrlo kratkom vremenu. “Kredit EIB-a će Rimac automobilima dati novu priliku za razvoj, a njihovim inženjerima priliku da iskažu svoj puni talent”, poručio je Scannapieco.

“Dobiti potvrdu EIB-a da smo im prihvatljivi za financiranje je vrlo značajno jer su kriteriji jako visoki. Tisuće tvrtki se prijavljuje i jako je mali postotak onih koje EIB finacira”, rekao je Mate Rimac povodom potpisivanja ugovora. Dodao je da tvrtka Rimac automobili konstantno raste te da su u ovoj godini zaposlili više od dvjesto ljudi.

Rimac Automobili rade na novim pogonima, novim proizvodima te razvoju novog automobila C2. Dio kredita bit će iskorišten za dovršavanje novih projekata, a najveći dio usmjerit će u rast tvrtke i proizvodnih kapaciteta, rekao je Rimac.

U medijima se pisalo o otvaranju 900 novih radnih mjesta, ali Rimac nije želio govoriti o konkretnim brojkama kada je riječ o novom zapošljavanju. Rekao je da tvrtka ne može optati u sadašnim okvirima, odnosno da mora izrasti u veliku tvrtku ili će propasti. “Ako postanemo veliki, ako nam se planovi ispune, onda ćemo sigurno imati tisuću ljudi u sljedećih četiri-pet godina”, zaključio je Rimac.

Podrška malim i srednjim poduzetnicima

Anton Kovačev, voditelj ureda EIB-a u Zagrebu, podsjetio je da je Banka do sada u Hrvatskoj investirala više od 4,7 milijarde eura. S novopotpisanim ugovorima ukupni iznos premašit će pet milijardi eura.

Ugovor o garancijama za kredite inovativnim malim i srednjim poduzećima u iznosu od 25 milijuna eura namijenjen je “poduzetnicima koji rade na razvoju inovacijama, znači onima koji guraju čitavo gospodarstvo naprijed”, rekao je Kovačev.

“PBZ je već niz godina vrlo aktivan u uspostavljanju i podržavanju programa usmjerenih na razvoj segmenta malih i srednjih poduzetnika te nastoji što je više moguće pridonijeti snažnom rastu malih i srednje velikih poduzeća u zemlji. Banka je to potvrdila sudjelujući u programu COSME a sada u InnovFin programu putem kojeg će se inovativnim srednjim i malim klijentima dodatno olakšati pristup izvorima financiranja i omogućiti povoljnije kreditiranje”, poručio je u priopćenju predsjednik uprave PBZ-a Dinko Lucić.

Innovfin je garancijski program koji su uspostavili EIF, koji je dio grupe Europske investicijske banke, i Europska komisija. Innovfin garancija omogućuje inovativnim malim i srednjim poduzećima te malim srednje kapitaliziranim poduzećima da se zadužuju po povoljnijim uvjetima od trenutno važećih na hrvatskom bankarskom tržištu. Krediti uključeni u Innovfin portfelj će im omogućiti da rastu, kreiraju inovacije i otvaraju nova radna mjesta, napominje se u priopćenju.