Sberbank napušta Hrvatsku i regiju – podružnice prodaje grupi AIK banke

Po realizaciji procesa akvizicije Sberbank podružnica u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Mađarskoj, aktiva Kostićeve bankarske grupe će biti veća od 11 milijardi eura, čime će postati jedna od najvećih bankarskih grupa u regiji

38
Sberbank

Ruski bankarski gigant Sberbank objavio je u srijedu navečer da napušta hrvatsko tržište i tržišta u hrvatskom susjedstvu. Sberbank je priopćio da je potpisao ugovor o prodaji svojih banaka podružnica grupaciji pod kontrolom srpskog poduzetnika Miodraga Kostića, poznatog po nazivu “Kralj šećera”. Završetak transakcije očekuje se tijekom 2022. godine, po primitku suglasnosti nadležnih nacionalnih i europskih regulatornih tijela.

Potpisivanju ugovora prethodio je proces tijekom kojeg je obavljena opsežna analiza. Veliko regionalno prisustvo i iskustvo, jasna vizija budućeg rasta banaka, kao i posvećenost osiguravanju kvalitetne usluge klijentima, rezultirali su time da se AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. i AEC Ltd smatraju najatraktivnijim ponuđačem.

Te tri banke – AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. Kranj i AEC Ltd. – preuzet će podružnice Sberbanka u Hrvatskoj (Sberbank d.d.), Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd), Sloveniji (Sberbank banka d.d.), Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka) i Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.). Ukupna aktiva navedenih šest podružnica iznosi 7,33 milijarde eura.

Sberbanka u Hrvatskoj ima 30 poslovnica i s imovinom od 11 milijardi kuna osma je banka po veličini.

Nakon preuzimanja Alpha banke u Srbiji i Gorenjske banke u Sloveniji te izlaska na tržište Europske unije, AIK banka napravila je novi iskorak u tom smjeru i nastavlja sa strategijom investiranju u ovom dijelu Europe, poručila je Jelena Galić, predsjednica Izvršnog odbora AIK Banke a.d. Beograd.

“Tako kao grupacija dobivamo dodatnu financijsku snagu i kredibilitet, i postajemo važan partner privredi i tvrtkama koje posluju na više tržišta u regiji. Uz rast poslovanja, naš primarni cilj ostaje da klijentima, kako postojećim tako i novim, pružimo najkvalitetnije korisničko iskustvo kroz inovativne i suvremene bankarske proizvode kreirane u skladu s njihovim realnim potrebama”, dodala je Galić.

Po realizaciji procesa akvizicije Sberbank podružnica u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj, aktiva Kostićeve bankarske grupe će biti veća od 11 milijardi eura, čime će zauzeti poziciju jedne od najvećih bankarskih grupa u regiji.