Fiksiranje cijene naftnih derivata ugrožava male i srednje distributere

Ako se odluka ne promijeni, mnoge benzinske postaje će morati zatvoriti svoja vrata budući da im je oduzeto pravo na formiranje cijena. Jedino što im preostaje je da gomilaju gubitke

36
[Image by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay]

Odluka Vlade RH o fiksiranju cijena naftnih derivata ugrozila je male i srednje poduzetnike, upozorava Udruga Glas poduzetnika. Naime, ulaskom u EU 2013. i liberalizacijom tržišta došlo je do tržišne utakmice kojom se marža od 1,20 – 1,40 kuna u 50 posto iznosa prelila na kupce, odnosno marže distributera su 0,50 – 0,60 kuna po litri jer se ostatak pripadajuće marže vraća gospodarstvu. Vlada je prema tome okviru donijela odluku o fiksiranju maloprodajne cijene goriva.

“Ističemo da nije istina, kao što Vlada RH tvrdi, da ne postoji šteta, a ni trošak zbog ograničavanja cijene goriva, već upravo suprotno: mali i srednji poduzetnici su na rubu propasti. Mnogi se brinu za svoju egzistenciju. Ako se ova odluka produlji na još mjesec dana, mnogi će morati staviti ključ u bravu”, upozorava Udruga Glas poduzetnika. Jedan manji distributer zbog ove situacije mjesečno generira gubitak između 150 i 200 tisuća kuna.

Članovi Udruge ističu kako je nametanje poduzetnicima fiksne cijene protuustavno, s obzirom na to da im nije ponuđena nikakva kompenzacija za gubitke koje generiraju.

U ovome trenutku mali i srednji distributeri zapošljavaju 1500 ljudi te članovi njihovih obitelji žive od dohotka koji je veoma mizeran ili su čak u gubitku. Problem je taj što odluka Vlade RH stavlja sve subjekte u velike gubitke, uništava financijski imidž pred bankarskim institucijama te zaustavlja bilo kakve daljnje investicije. Ako se odluka produlji nakon 15. studenoga, u pitanje dolazi opstojnost mnogih malih i srednjih poduzetnika, upozorava Glas poduzetnika.

Napominju kako nabavne cijene iz tjedna u tjedan rastu, a mali i srednji distributeri ne mogu formirati cijenu. Tako su dovedeni pred gotov čin: prisiljeni su davati ugovorne popuste kupcima od 11 kuna nametnute fiksne cijene – umjesto da im ostane 0,60 kuna pripadajuće marže iz kojih plaćaju investicije, režijske troškove i plaće ljudima, oni rade za 0 kuna marže ili čak s negativnom maržom kod nekih kupaca što dovodi do toga da krše porezni zakon RH. A ako prekrše ugovorne obveze prema kupcima, oni bi ih mogli tužiti.

Iako i veliki distributeri trpe gubitke, oni imaju više prostora u maržama da izdrže ovu situaciju.

Udruga Glas poduzetnika se zalaže za smanjivanje trošarina i poreza na gorivo za koje smatra da su previsoki i nepotrebni. Također, zaključak EU je da se energetska kriza amortizira smanjivanjem poreza i trošarina, s obzirom na to da je u jednoj litri goriva država porezno prisutna s otprilike 7,50 kuna. Apsurdno je da se oduzelo 0,60 kuna malim i srednjim distributerima i praktički ih dovelo u nemoguću i neizbježnu situaciju.

“Svako ograničenje bilo kakvih cijena na tržištu uvijek završi loše. Ili dovede do nestašica ili do zatvaranja firmi, pogotovo onih malih koje ionako rade sa izuzetno malim maržama. Pokazuje se nažalost da i ova aktualna vladina politika o ograničenju cijena goriva nije iznimka – mali i srednji distributeri i trgovci gorivom su na rubu da zatvore svoje firme ukoliko se ograničenje produži za još mjesec dana. Nije istina da troška nema, samo ga najviše snose oni čiji se glas ne čuje dovoljno jako. Samo jedan mali distributer gubi oko 200 tisuća kuna mjesečno. Posljedice ovih mjesec dana ograničenja cijena osjećat će godinama.

Konačno, mjera ograničenja cijena goriva nije u skladu sa niti jednom politikom niti jedne EU zemlje. Štoviše, tamošnje vlade pristale su na rezanje trošarina i PDV-a na gorivo kako bi na taj način smanjile pritisak rasta cijena. Jedino se hrvatska vlada hvali pristupom koji je u svakom ekonomskom udžbeniku uvijek označen kao – promašeni pristup”, rekao je Vuk Vuković, član ekonomskog savjeta UGP-a.