Hrvatski Telekom: Modernizacija mreže završava do kraja godine

Kapitalna ulaganja u prvom polugodištu ove godine iznose 729 milijuna kuna. Ulagalo se u modernizaciju infrastrukture za fiksnu i mobilnu mrežu

554
Hrvatski Telekom
onstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma

Hrvatski Telekom u prvom polugodištu 2019. ostvario je ukupni konsolidirani prihod u iznosu od 3,7 milijardi kuna, što predstavlja povećanje od 0,4 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuju nerevidirane konsolidirani rezultati objavljeni u četvrtak. Pozitivnom razvoju najviše su pridonijeli rast prihoda u Sistemskim rješenjima te Pokretnim telekomunikacijama, navodi se u priopćenju.

EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova u prvih šest mjeseci 2019. iznosi 1,4 milijarde kuna, što je za 1,3 posro manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zadržana je visoka marža EBITDA-e nakon najmova na razini od 38 posto.

Neto dobit nakon manjinskih udjela povećana je za 5 milijuna kuna, odnosno 1,2 posto te iznosi 438 milijuna kuna.

Daljnja ulaganja u infrastrukturu

Kapitalna ulaganja u prvom polugodištu 2019. iznose 729 milijuna kuna. Ulagalo se u modernizaciju infrastrukture za fiksnu i mobilnu mrežu. U odnosu na prvo polugodište prošle godine ulaganja su manja zbog sezonskih oscilacija, dok izgledi u pogledu kapitalnih ulaganja za cijelu godinu ostaju na razini 2018. godine.

Optička pristupna mreža (FTTx) dostupna je za 420 tisuća kućanstava. U mobilnom segmentu osigurana je pokrivenost 4G mrežom u vanjskom okruženju od 99 posto, dok je unutarnja pokrivenost stanovništva dosegla 85 posto.

Također, Hrvatski Telekom je nastavio s modernizacijom pokretnih radijskih i transportnih mreža te povećanjem kapaciteta na 4G mreži. Trenutačno je modernizirano 64 posto cjelokupne mreže.

Mreža je modernizirana u Istri, Zagrebačkoj županiji, Gradu Zagrebu i duž čitave obale te na tim područjima omogućuje čak 30 posto veće brzine. Do kraja godine modernizacija mreže bit će završena i u ostalim dijelovima Hrvatske tako da će mreža biti potpuno spremna za implementaciju 5G tehnologije.

Priprema za 5G

Hrvatski Telekom se kroz modernizaciju mreže priprema za uvođenje 5G tehnologije. Trenutačno su u tijeku pilot projekti testiranja 5G mreže u 3,5 GHz području na desetak baznih stanica u Hrvatskoj s ciljem dobivanja boljeg uvida u stanje tehnologije i njeno ponašanje u stvarnim uvjetima. Jedan od rezultata je i brzina veća od 1 Gbit/s na komercijalnom 5G uređaju izmjerena na ulicama grada Krka Speed testom.

“U Hrvatskom Telekomu želimo izgraditi svijet boljih mogućnosti, donoseći prednosti digitalizacije kako bi svi građani Hrvatske imali jednaku priliku za kvalitetan život. Ponosan sam jer je rezultat koji je kompanija ostvarila na kraju prvog polugodišta 2019. rezultat naših investicija u najmoderniju tehnologiju, ali i potvrda koliko smo odlučni u ispunjenju svog obećanja”,  rekao je povodom objave rezultata za prvo polugodište Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

“Kroz kombinaciju fiksnih i mobilnih tehnologija te optičku infrastrukturu i optički baziran pristup, Hrvatski Telekom pružit će stanovnicima i urbanih i ruralnih područja 50 posto veće brzine pa tako i više mogućnosti za fleksibilan rad, zabavu, brzo pronalaženje informacija i komunikaciju. Uz to, nastavljamo razvijati nove funkcionalnosti u aplikaciji Moj Telekom za brzo i jednostavno korisničko iskustvo te uvoditi agilniji pristup poslovanju kompanije kako bismo još uspješnije korisnicima omogućili prilike koje donosi digitalizacija”, dodao je Nempis.