U listopadu godišnja inflacija ubrzala na 13,2 posto

Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren kod Hrane i bezalkoholna pića (+19,7%), Restorana i hotela (+17,8%) te Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (+16,1%)

10
paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu
[Izvor: Točka na i Media]

Prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, godišnja stopa inflacije dosegnula je nove najviše zabilježene razine. Indeks potrošačkih cijena u listopadu je iznosio 13,2 posto, što  je nadmašilo očekivanja analitičara RBA. Godišnja stopa rasta nastavila je i šesti mjesec za redom bilježiti dvoznamenkaste stope uz ubrzanu dinamiku.

Na mjesečnoj razini, uz rast cijena Odjeće i obuće za 6,9 posto, Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 2,8 posto, Hrane i bezalkoholnih pića za 1,0 posto, cijene su u prosjeku, u odnosu na rujan bile više za 1,3 posto. Jedina kategorija koja je zabilježila mjesečni pad cijena, i tako ublažila i snažniji rast, je pad cijena u skupini Rekreacija i kultura, za 0,8 posto.

Izvor: DZS, Raiffeisen istraživanja

Navedena kretanja ukazuju kako je, unatoč administrativnim mjerama Vlade o ograničavanju cijena u pojedinim kategorijama proizvoda, sada evidentno da se inflacija prelijeva i na ostale skupine proizvoda i počinje vršiti pritisak i s potražne strane. Dijelom je to posljedica prethodnih rasta troškova (osobito vidljivo u i dalje snažnom rastu proizvođačkih cijena) pa uz još uvijek solidnu potražnju, i potrošačke cijene u ostalim kategorijama rastu.

Godišnju stopu inflacije predvode i dalje kategorije čiji je rast predvođen rastom troškova, ali je i ovdje primjetan pozitivan i rastući doprinos ostalih kategorija. Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren kod Hrane i bezalkoholna pića (+19,7%), Restorana i hotela (+17,8%), Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (+16,1%), Pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva (+15,8%), te Prijevoza (+11,5%).

Prema posebnim skupinama, cijene dobara bile su više 15,3%, a cijene usluga 7,2% godišnje. Ukupno bez energije i hrane potrošačke cijene su u listopadu bile više za 8,5% godišnje.

Posljedično, i kumulativan rast, u prvih deset mjeseci, dosegnuo je dvoznamenkaste vrijednosti, odnosno indeks potrošačkih cijena porastao je 10,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

I u zadnjim mjesecima ove godine, kao i u prvom tromjesečju 2023., godišnja stopa inflacije zadržavat će se na dvoznamenkastim razinama s laganom tendencijom smanjivanja prema kraju navedenog razdoblja. Za cijelu 2022. analitičari RBA ostaju pri procjeni godišnje stope inflacije od 10,6 posto. Dio inflatornih pritisaka prenijet će se u iduću godinu kada očekuju prosječnu stopu inflacije na razini iznad 6 posto.

U uvjetima nastavka geopolitičkih napetosti prilično je izgledno da cijene energije ostanu povišene, ali se administrativno limitiranje cijena u nekom trenutku mora popustiti, što bi moglo dovesti do odgođenog podizanja cijena određenih proizvoda i usluga. S druge strane, rat u Ukrajini i posljedice na svjetski poljoprivredno prehrambeni sektor uz klimatske (ne)prilike, dodatan su čimbenik koji ne dozvoljava povratak stopa inflacije prema razinama od 2 posto ni u 2023.