UniCredit uvodi negativne kamatne stope na depozite veće od milijun eura

Banke u Italiji mogu naplaćivati naknadu na novčane depozite, ali većina ih to izbjegava. Strahuju da bi štediše prenijele svoju ušteđevinu na druge kreditne institucije

182
UniCredit
[Izvor UniCredit /Press and media]

UniCredit će primijeniti negativne kamatne stope isključivo na depozite klijenata veće od milijun eura, objavila je talijanska banka u ponedjeljak, pojašnjavajući prošlotjedne izjave svog izvršnog direktora koje su naišle na žestoke reakcije talijanske udruge banaka i potrošačkih udruga.

Europske banke suočavaju se s posljedicama rujanske odluke Europske središnje banke da smanji ključnu kamatnu stopu koja je u negativnom području, što otežava bankama da zarađuju na tradicionalnom poslovanju s kreditima.

“Nesmotrena” izjava

Izvršni direktor UniCredita Jean Pierre Mustier prošlog je tjedna rekao da banka radi na mjerama kojima bi negativne stope Europske središnje banke prenio na klijente koji na svojim računima imaju više od 100.000 eura.

Talijanska udruga banaka njegovu je izjavu opisala “nesmotrenom”.

Potrošačka skupina Codacons najavila je da će se protiv banaka koje planiraju uvesti negativne kamatne stope na depozite boriti sudskim putem.

Glasnogovornik UniCredita rekao je da će se negativne stope primjenjivati ​​samo na klijente koji na svojim računima imaju više od milijun eura, odnosno na manje od 0,1 posto klijenata banke. A klijentima će se ponuditi niz drugih rješenja.

“Ponudit ćemo ulaganja u novčane fondove koji ostvaruju pozitivne prinose, bez naplate naknada”, rekao je glasnogovornik.

Dodao je da će s klijentima koji na računima imaju veći iznos od graničnih milijun eura odmah razgovarati kako b se razmotrila izvanredna situacija u makroekonomskom okruženju.

Naknade na depozite

Prošlog mjeseca Mustier je, govoreći u ulozi predsjedatelja Europske bankarske federacije, pozvao Europsku središnju banku da poduzme mjere kojima bi se smanjio utjecaj negativnih kamatnih stopa na banke, preporučivši uvođenje općih naknada za gotovinske depozite.

Italija ima visoku razinu privatne štednje. Depoziti su znatno porasli u ovoj godini i u kolovozu su, prema podacima Talijanske središnje banke, dosegnuli 1,17 bilijuna eura.

Banke u Italiji mogu naplaćivati naknadu na novčane depozite, ali većina ih to izbjegava. Strahuju da bi štediše prenijele svoju ušteđevinu na druge kreditne institucije.

>>Nastavlja se pad kamatnih stopa u hrvatskim bankama

Da talijanske banke razmišljaju o uvođenju naknada u borbi protiv negativnih stopa, potvrdio je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak predsjednik uprave Banca Generali Gian Maria Mossa.

“UniCredit je imao hrabrosti potaknuti raspravu koja se već vodila u inozemstvu, primjerice u Švicarskoj … (ali) ne očekujem da će pojedine banke samostalno primijeniti negativne stope”, rekao je za dnevnik La Stampa.

UBS je u srpnju objavio da će od studenog uvesti negativnu kamatnu stopu od 0,75 posto za klijente čiji depoziti na računima u švicarskoj banci premašuju dva milijuna švicarskih franaka.

U Danskoj, koja je bila među prvim zemljama koje su uvele negativne kamatne stope, banka Spar Nord je početkom listopada najavila da će uvesti negativne stope na velike depozite privatnih klijenata. Spar Nord je treća danska banka koja je to učinila.