Evo koje je hardverske novitete Google predstavio u New Yorku

Google pokazuje ozbiljne ambicije kada je riječ o hardveru. Nova paleta obuhvaća uređaje od smartphona do pametnih kućnih uređaja. Google želi kupcima predstaviti "ambijentalno računarstvo” u kojem uređaji slušaju korisnika i pomažu mu

152
pixel 4

Google je u New Yorku na tradicionalnom godišnjem događanju predstavio Pixel 4, svoj najnoviji pametni telefon zajedno s novom verzijom slušalica Pixel Buds te nekoliko novih pametnih kućnih uređaja i usluga pod brendom Nest.

Googleovo predstavljanje hardverskih noviteta nastavlja se na niz sličnih događanja konkurentskih tvrtki, među kojim su Microsoft, Apple i Amazon, koji se održavaju uoči blagdanske sezone. U usporedbi s konkurentima, hardver predstavlja mali segment Googleova cjelokupnog poslovanja kojim dominira oglašavanje. Prodaja Pixela znatno zaostaje za prodajom Samsungovih i Appleovih modela pametnih telefona.

>>Novi Amazonov tablet košta upola manje od najjeftinijeg iPada

No, Google svojim novim uređajima pokazuje ozbiljne ambicije kada je riječ o hardveru. Paleta obuhvaća uređaje od pametnih telefona do pametnih kućnih uređaja. Google želi kupcima predstaviti “ambijentalno računarstvo” u kojem uređaji slušaju korisnika i pomažu mu.

Pixel 4 i Pixel 4 XL

Google je u New Yorku predstavio pametni telefon Pixel 4 sa zaslonom veličine 5,7 inča te Pixel 4XL sa zaslonom 6,3 inča. Cijena osnovnog modela Pixela 4 iznosi 799 dolara. Telefon je već dostupan za narudžbe, a isporuka počinje 24. listopada. Google je objavio da je Pixel 4 dostupan kod svih glavnih američkih dobavljača, što bi trebalo pridonijeti boljoj prodaji u usporedbi s prethodnim modelima iz iste serije koji su bili dostupni samo putem Verizona ili izravno preko Googlea.

>>Znate li koliko biste zaradili da ste 2009. uložili u Google

Pixel 4 donosi velika poboljšanja s kamerom za noćno snimanje koja, tvrdi Google, omogućava snimanje zvijezda na noćnom nebu, čak i Mliječnog puta. Većina pametnih telefona to ne može.

Pixel 4 također ima novi 90-hercni zaslon. Drugi je takav uređaj u ponudi nakon OnePlus 7 Pro. To olakšava skrolanje u usporedbi s tradicionalnim zaslonima, ali po cijenu trajanja baterije. Google će omogućiti ručno uključivanje i isključivanje ove funkcionalnosti.

Jedinstvena značajka koju je Google uveo s Pixelom 4 je signaliziranje prometne nesreće. Uređaj automatski detektira nesreću i naziva 911.

Pixel 4 ima novi sustav za prepoznavanje gesti pod nazivom Soli, koji omogućuje “najbrže sigurno otključavanje prepoznavanjem lica” u usporedbi sa svim drugim pametnim telefonima, tvrdi Google. Osim otključavanja telefona, Soli omogućuje da pokretom prsta iznad ekrana aktivirate glazbu, pregledavanje slika i ostale funkcionalnosti. Najavljeno je  da će s vremenom razviti i dodatne funkcionalnosti.

Google konkurira AirPodsu

Google je predstavio i nove slušalice Pixel Buds koje će po osnovnoj cijeni od 179 dolara biti dostupne u proljeće 2020. godine.

Za razliku od prethodne verzije, nove slušalice Pixel Buds imaju bežičnu vezu i temelje se na tehnologiji „prilagodbe zvuka“ koja automatski podešava glasnoću ovisno o okruženju u kojem se nalazite.

Pixel Buds uključuje i Bluetooth vezu velikog dometa, tako da slušalice nastavljaju reproducirati glazbu čak i kada je vaš pametni telefon daleko od vas.

Google navodi da Pixel Buds imaju nadograđene zvučnike i senzore, a istovremeno su ostale lagane i udobne zahvaljujući novom dizajnu koji smanjuje “osjećaj začepljenosti uha”.

Novi Pixelbook i serija novih Nest proizvoda

Google je predstavio i Pixelbook Go, laganiju verziju svog prijenosnog računala, čija osnova cijena iznosi 649 dolara. Pixelbook Go ima zaslon veličine 13,3 inča i bateriju koja traje 12 sati, novo kućište od magnezija i „valovitu” donju stranu koja olakšava držanje.

Predstavljen je i niz nadograđenih pametnih kućnih uređaja pod brendom Nest. Među njima je Nest Aware, pretplatnički program koji omogućava korisnicima da dobivaju podršku za sve svoje uređaje iz serije Nest za mjesečni paušal.
Osnovna pretplata iznosi 6 dolara mjesečno, a Nest Aware Plus koji pruža prošireno pokriće košta 12 dolara mjesečno. Oba programa bit će dostupni početkom 2020. godine.

Predstavljen je i novi Nest Mini, po početnoj cijeni od 49 dolara, koji uključuje poboljšane zvučnike, te nove Nest WiFi usmjerivače koji su brži i imaju 25 posto bolju pokrivenost u odnosu na prethodnu inačicu. Ruteri dolaze u paketu od dva uređaja za 269 dolara ili paketu od tri uređaja za 349 dolara, Prodaja počinje 4. studenog.

Kreće Googleov gaming services

Google je također najavio novu uslugu streaminga video igara pod nazivom Stadia. Usluga će biti lansirana 19. studenog. Google je Stadiju prvi put predstavio u ožujku kao alternativu utemeljenu na oblaku igraćim konzolama drugih proizvođača poput Microsofta i Sonyja. Stadia omogućuje streaming video igara na uređaje poput Chromecasta ili Chromebooka i uključuje poseban kontroler koji je dizajnirao Google. Naknada za korištenje servisa iznosit će 9,99 dolara mjesečno.