Vlada priprema izdanje “narodnih obveznica”

Hrvatskim građanima nudi se mogućnost da svoju štednju plasiraju kroz kupnju obveznica na kraći rok, uz veću kamatnu stopu nego što bi to bilo da drže svoju štednju u komercijalnim bankama, objasnio je predsjednik Vlade Andrej Plenković

166
Ministarstvo financija izdalo euroobveznicu

Ministarstvo financija priprema izdanje “narodnih obveznica”. Riječ je o izdanju za domaće tržište u kojem će građani moći sudjelovati već u primarnoj emisiji. Ministar financija Marko Primorac predstavio je mogućnost izdavanja narodnih obveznica na sastanku parlamentarne većine, a čini se da je većina partnera sklona takvoj ideji.

“Hrvatskim građanima nudi se mogućnost da svoju štednju, koja bi inače bila u poslovnim bankama, plasiraju kroz kupnju obveznica na kraći rok uz veću kamatnu stopu nego što bi to bilo da drže svoju štednju u komercijalnim bankama”, objasnio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Dugo razdoblje iznimno niskih kamatnih stopa na štednju najjači je argument za narodne obveznice, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny za Dnevnik HRT-a.

“Velika štednja koja je akumulirana kod banaka ima još uvijek niske kamatne stope. S druge strane Vlada se mora zaduživati zbog različitih manjkova koje će refinancirati i nove manjkove financirati, tako da je to dobra ideja i za štediše koji mogu ostvariti više prinose, ali i naravno za Vladu”, razložio je Novotny.

Analitičari procjenjuju da bi tehnički izdanje moglo biti spremno do studenog, kada na naplatu dospijeva domaća obveznica iz 2017. vrijedna oko 11 milijardi kuna, odnosno oko 1,5 milijardu eura.