Nagrada Euromoney 2017: Zabi priznanje za najbolju banku u Hrvatskoj

Jean Pierre Mustier, glavni izvršni direktor UnICredita, dobitnik je priznanja za bankara godine jer je u samo godinu dana posrnulu talijansku banku transformirao u perspektivnu europsku banku

163
nagrada euromoney 2017 ean Pierre Mustier UniCredit
Jean Pierre Mustier: Euromoney ga opisuje kao pragmatičnog i odlučnog direktora koji čvrsto stoji s obje noge na zemlji

U četvrtak navečer u Londonu okupilo se više od šest stotina vodećih bankara iz cijelog svijeta na svečanoj dodjeli Euromoneyjeve nagrada za izvrsnost 2017., najprestižnije nagrade u svjetskoj bankarskoj industriji.

Najboljom svjetskom bankom proglašen je HSBC, najbolja investicijska banka je Morgan Stanley, a Citi je najprestižnija digitalna banka. Bankar godine je Jean Pierre Mustier, glavni izvršni direktor UniCredita. Zagrebačka banka proglašena je najboljom bankom u Hrvatskoj.

Bankar godine – Jean Pierre Mustier iz UniCredita

Jean Pierre Mustier proglašen je bankarom godine kako bi mu se odalo priznanje za transformaciju banke koju je proveo u samo 12 mjeseci otkako je predsjednik Uprave UniCredita. “Je li ijedan izvršni direktor banke postigao toliko toga u prvoj godini mandata?”, pita se Euromoney.u obrazloženju. U samo godinu dana UniCredit je prešao dugi put od problematične talijanske banke do europske banke sa svjetlom budućnošću. Mustier je zaslužan za uspješno 13 milijardi eura vrijedno izdanje prava na dionice  te pravodobnu prodaju sporedne i nenaplative imovine i poslovanja po za banku povoljnoj cijeni. Euromoney u obrazloženju posebno ističe kako je “UniCredit priča o menadžerskom timu kojeg vodi pragmatični i odlučni direktor koji stoji čvrsto s obje noge na zemlji”. Mustier je problematičnoj instituciji vratio smisao i osjećaj ponosa, zaključuje Euromoney.

U ime Zagrebačke banke priznanje za najbolju banku na nacionalnoj razini primili su predsjednik Uprave Miljenko Živaljić te zamjenik predsjednika Uprave i glavni menadžer Claudio Cesario.

U obrazloženju nagrade navodi se da je “Zagrebačka banka u proteklih 12 mjeseci vodeća po profitabilnosti, unaprjeđenju kvalitete imovine i smanjenju loših kredita, uz istovremeni rast hipotekarnih kredita i kredita malim i srednjim poduzećima” te da “nastavlja jačati svoj položaj vodeće hrvatske banke”.

Ragionalne nagrade UniCreditu

Uz nagradu za bankara godine i najbolju banku u Hrvatskoj, grupaciji UniCredit pripale su još tri nagrade: za najbolju banku u Italiji, najbolju banku u upravljanju privatnom imovinom u srednjoj i istočnoj Europi te najbolju banku u transakcijskim uslugama u srednjoj i istočnoj Europi.

U obrazloženju nagrade za najbolju banku u Italiji navodi se kako su rezultati koje je UniCredit ostvario u prošloj godini “dalekosežniji od samog iznosa prikupljenog kapitala i smanjenja izloženosti nenaplativoj imovini”. “Temeljna promjena kulture trebala bi osloboditi latentne prednosti UniCreditovih bankarskih talenata i paneuropske snage“, zaključuje Euromoney.

UniCredit je nagrađen i za najbolje transakcijske usluge u srednjoj i istočnoj Europi, a u obrazloženju se navodi da je “UniCredit i dalje na vrhu segmenta transakcijskih usluga u Europi, koji je u razvoju, a to može zahvaliti svojoj snažnoj tržišnoj prisutnosti i kontinuiranom radu na povezivanju zemalja u svojoj regionalnoj mreži“.

UniCreditu je pripala nagrada i za upravljanje imovinom bogatih klijenata u srednjoj i istočnoj Europi. “Malo je banaka koje mogu pružiti usluge savjetovanja bogatim klijentima u svim raznolikim državama i kulturama srednje i istočne Europe, no UniCredit se u gotovo svakoj od njih nametnuo kao prvi odabir za upravitelja imovinom imućnih klijenata.”

HSBC najbolja svjetska banka

HSBC proglašen je najboljom svjetskom bankom, a nagradu je preuzeo izvršni direktor Stuart Gulliver. Euromoney je pohvalio njegov menadžerski tim za provedbu “najvažnije transformacije u 150-godišnjoj povijesti banke”.

“Transformacija HSBC-a pod Stuartom Gulliverom je podcijenjena. HSBC je danas aktivna globalna banka, a ne banka koja samo postoji. Teške odluke o kapitalu, poslovanju i sudbini ljudi otežavale su proces, ali HSBC nastavio je ostvarivati snažnu dobit i isplaćivati dioničarima najveću dividendu unutar financijske industrije. HSBC je danas u poziciji da snažnije nego ikada prije kapitalizira svoje ključne prednosti u prekograničnim financiranju i protoku kapitala. Banka je uspostavila jedinstveni model poslovanja koji donosi dobre prinose dioničarima i pomaže klijentima da ostvare svoje ciljeve na međunarodnom tržištu”, navodi se u obrazloženju.

HSBC dobio je i nagradu za najbolju investicijsku banku na tržištima u razvoju, dok je Morgan Stanley po drugi put u tri godine proglašen najboljom globalnom investicijskom bankom.

“Morgan Stanley jedna je od vodećih savjetodavnih i financijskih institucija, glavni je sudionik mnogih složenih i transformacijskih procesa, a njegova globalna franšiza je uzor svima ostalima”, obrazlaže Euromoney, “Trebalo je donijeti teške odluke da bi se oporavio  Odjel tržišta vrijednosnica s fiksnim prinosom. No, Morgan Stanley ponovo je procvjetao i radi bolje nego ikada prije. Klijenti mu se vraćaju, a to osjeća i konkurencija.” Nagradu je preuzeo predsjednik Colm Kelleher.

Citi predvodnik digitalne transformacije

Citi je osvojio četiri nagrade: za najbolju digitalnu banku, za najbolje usluge na tržištu kapitala, za najbolje transakcijske usluge na globalnoj razini te za dostupnost financijskih usluga uz prihvatljivu naknadu siromašni(ji)m  građanima.

„Izazovi koje nefinancijski sektor postavlja bankama potaknut će ključne igrače na investicije i inovacije u platnom prometu, tehnološkim financijskim rješenjima i mikrofinanciranju. U ovom trenutku nema banke koja je tome predanija od Citja“, navodi Euromoney.

Prilikom ovogodišnje dodjele nagrada posebno su do izražaja došli iskoraci koje su pojedine banke napravila iz tradicionalnog bankarskog okruženja razvijajući rješenja kakva su donedavno bila nezamisliva za konzervativnu bankarsku industriju. Takav pristup najuočljiviji je u izboru najuspješnijih u financijskim i savjetničkim uslugama.

Goldman Sachs proglašen je najboljom svjetskom bankom u segmentu financiranja zahvaljujući razvoju rješenja za financijsko savjetovanje svojih klijenata, a Bank of America Merrill Lynch za najbolju savjetodavnu banku jer “ima niz nagrađenih savjetovanja u složenim prekograničnim transakcijama koje mijenjaju industriju. Savjetovanje je danas u fokusu njihove korporativne i investicijske strategije”.

Bank of America proglašena je najboljom bankom i u sektoru korporativne društvene odgovornosti, Julius Baer najbolji je na globalnoj razini u upravljanju imovinom bogatih, nagradu za transformaciju dobio je belgijski KBC, dok je Lloyds proglašen najboljom zapadnoeuropskom bankom i dobitnik je nagrade za raznolikost i uključivost.

Egipatska međunarodna komercijalna banka  najbolja je banka na tržištima u razvoju, a  BNP Paribas, Santander i Lazard nagrađeni su za poslovanjem s korporativnim sektorom, malim i srednjim poduzetnicima te s javnim sektorom. Njujorški Evercore je prema Euromoneyju najbolja neovisna investicijska banka u svijetu.

Euromoneyove nagrade za izvrsnost utemeljena je 1992. i prva je takve vrste u globalnoj bankarskoj industriji. Ove godine zaprimljeno je gotovo 1500 prijava za program koji obuhvaća 20 globalnih nagrada, više od 50 regionalnih nagrada i nagrade za najbolje banke u gotovo 100 pojedinačnih zemalja.