Zagreb: Gradski proračun rebalansom povećan za 139 mil. eura

Gradski zastupnici nisu prihvatli amandman kluba Mosta da za roditelje čija djeca nisu upisana u vrtiće uvede mjesečna naknada od 200 eura, niti amandman kluba HDZ-a i HSLS-a da grad poveća subvencije privatnim i gradskim vrtićima

22
Zagreb pješačke zone

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak prihvaćen je rebalans proračuna za 2023. godinu. Proračun će biti povećan za nešto više od 139 milijuna eura, na 2.346.840 milijuna eura

“Glavni razlog za rebalans je usklađivanje s povećanjem plaća u gradskim ustanova u kojima je država poslodavac. Također, mi smo pratili inflaciju i podigli plaće prvenstveno u gradskim dječjim vrtićima, i to u dva navrata, otkako je izglasan proračun koji je trenutno na snazi. To smo učinili kako bismo pojačali kapacitete zbog povećanog interesa za upis djece u gradske vrtiće.  S druge strane, idemo u zapošljavanje novih odgojitelja, pomoćnih radnika te takozvanih trećih odgojitelja, tako da je i za to trebalo osigurati sredstva u proračunu”, obrazložio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Dodatan razlog za povećanje proračuna su i povećanje plaća u ZET-u, Iznos subvencije iz gradskog proračuna povećava se za 1,4 milijuna eura.

U rebalansu proračunu predviđa se rast prihoda od poreza i prireza na dohodak u iznosu od 90 milijuna eura. Rast se temelji na povećanju plaća u realnom i javnom sektoru.

Gradski zastupnici nisu prihvatli amandman kluba Mosta da za roditelje čija djeca nisu upisana u vrtiće zbog manjka kapaciteta uvede mjesečna naknada od 200 eura. Nije prihvaćen ni amandman kluba HDZ-a i HSLS-a da grad poveća donacije privatnim i vjerskim vrtićima za 7 milijuna eura.

“Najvažniji argument je činjenica da u gradu Zagrebu ima oko jedaneast tisuća djece koja nisu u vrtićima jer njihovi roditelji nisu ni potraživali mjesto u vrtiću. Kada kreirate subvenciju koja kaže ‘ako dijete nije upisano u vrtić, dobivaš subvenciju od 200 eura mjesečno’, definitivno kreirate poticaj ljudima da se jave kako bo ostvarili to pravo”, tumači zamjenica gradonačelnika Daniela Dolenec. “Ovakvu vrstu novčane subvencije, koja bi išla specifično samo onim roditeljima ija su djeca ove godine ostala neupisana, a ne svih onih godina ranije ili eventualno u budućnosti, smatramo nekokm novom verzijim mjere ?roditej odgojitelj’.”

U gradske vrtiće ukupno je novoupisano 7604 djece, a trenutno ih je neupisano 2716. U odnosu na prošlu, ove pedagoške godine je upisano 1376 djece više tako da će 2023./2024. godine gradske vrtiće u Zagrebu pohađati više od 31 tisuće djece.

Gradski zastupnici odobrili su da se Grad zaduži za 49,62 milijuna eura. Sredstva će biti uložena u objekte za društvene djelatnosti i obnovu objekata oštećenih u potresu, te za program javnih potreba u kulturi za 2023.

Prihvaćen je i prijedlog o ugradnji podzemnih spremnika za otpad. Prvi spremnici prema natječaju bi trebali postavljeni idućeg mjeseca, najavio je gradonačelnik.