Završena sanacija Sberbanke, Tadija Vrdoljak predsjednik Uprave

Savjet HNB-a donio je odluku o izdavanju suglasnosti da Tadija Vrdoljak obavlja funkciju predsjednika uprave, a Ognjen Brakus i Boris Bekavac funkcije članova uprave Sberbanka d.d. nakon okončanja postupka sanacije

169
Tadija Vrdoljak
Tadija Vrdoljak, predsjednik Uprave Nove hrvatske banke i Marko Badurina, predsjednik Uprave HPB-a

Završen je postupak sanacije Sberbanka u Hrvatskoj, objavila je Hrvatska narodna banka. Savjet HNB-a donio je odluku kojom se postupak sanacije nad Sberbankom d.d. – u sanaciji okončava 13. travnja 2022. u 23:59:59.

Nakon uvođenja sankcija Rusiji i navale klijenata na poslovnice – otvoren je proces sanacije, dionice su prenesene u vlasništvo Hrvatske poštanske banke te su poduzete mjere stabilizacije kojima je spriječen daljnji odljev novca. Banka će poslovati unutar HPB Grupe – pod nazivom Nova hrvatska banka.

“Prijenosom dionica na novog dioničara i imenovanjem sanacijske uprave provedene su sve sanacijske mjere potrebne da bi se likvidnosna situacija te banke stabilizirala i spriječio daljnji odljev depozita te su tako prestali postojati razlozi za nastavak postupka sanacije nad bankom”, navodi u priopćenju HNB.

Pritom je Savjet HNB-a donio odluku o izdavanju suglasnosti da Tadija Vrdoljak obavlja funkciju predsjednika uprave, a Ognjen Brakus i Boris Bekavac funkcije članova uprave Sberbanka d.d. nakon okončanja postupka sanacije.

Osim toga, Savjet HNB-a donio je odluku o izdavanju suglasnosti Nadzornom odboru Croatia banke d.d. da Katarina Stanić obavlja funkciju članice uprave te banke.