ZSE: U 2022. najveći rast vrijednosti imala je Tankerska Next Generation

Treći put zaredom dionica godine po izboru javnosti je dionica HT-a, koja je ujedno - po sedmi put - i dionica s najvećim prometom. Dionica s najvećim porastom prometa je dionica HPB-a

33
dionica godine
MT Zoilo [Izvor: Tankerska Next Generation]

Zagrebačka burza (ZSE) u petak je po 11. put dodijelila nagrade najboljim dionicama. Nagrade za 2022. dodijeljene su u sedam kategorija, a uz statističke kriterije razmatran je i ukupan doprinos pojedinaca i tvrtki edukaciji i razvoju domaćeg tržišta kapitala.

Treći put zaredom dionica godine po izboru javnosti je dionica Hrvatskog telekoma, koja je ujedno – po sedmi put – i dionica s najvećim prometom.

Dionica s najvećim porastom prometa je dionica Hrvatske poštanske banke (HPB), dok je cijena najviše porasla dionici brodarske tvrtke Tankerska Next Generation.

Intercapital vrijednosni papiri ponovo su nagrađeni za člana godine, a tvrtka M Plus (Meritus ulaganja) nagrađena je za doprinos razvoju tržišta kapitala. M Plus je nagradu dobio jer je ove godine na domaćem tržištu kapitala izdao prvu “zelenu” obveznicu”.

Održive obveznice ili ESG obveznice (Environmental, Social and Governance – okoliš, društvo i upravljanje) inovacija su na svjetskim tržištima kapitala, na kojima sve više ulagača osim profita traži i pozitivne učinke poslovanja na zajednicu u kojoj kompanije djeluju. U povijesnom izdanju vrijednosnice za hrvatsko tržište kapitala M Plus Grupa obvezala se smanjiti svoje ugljične emisije za 25 posto te povećati zastupljenost žena u upravljačkim timovima na 51 posto. Ne ispune li se postavljeni ciljevi održivosti, ulagačima će se uz kamatu od 4,25 posto isplatiti dodatnih 0,75 postotnih poena.

Nagradu Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala pripala je Strukovnoj školi Virovitica, koja više godina provodi razne aktivnosti financijskog opismenjavanja nastavnika i učenika, a bila je nositelj projekta “Naučimo upravljati novcem kako bismo lakše upravljali budućnošću”. Škola je uvela financijsku pismenost kao fakultativni predmet.

PWC-ova nagrada za građenje povjerenja javnosti kroz transparentno izvještavanje uručena je Ericsson Nikola Tesli.

Predsjednica Uprave ZSE-a Ivana Gažić opisala je godinu na izmaku kao “vrlo izazovnu”. Ukupni promet u ovoj godini dosegnuo je 2,7 milijardi kuna, što je 17 postotni rast u usporedbi s prethodnom godinom.