Fortenova spremna nastaviti investicijski ciklus od 130 mil. eura

Kroz transakcije s Mercatorom, prodaju poslovanja sa smrznutom hranom te niza nekretnina i drugih djelatnosti koje ne pripadaju u osnovno poslovanje grupe, dug Fortenove smanjen za 4,4 milijarde kuna

40

Ukupni konsolidirani prihod Fortenova Grupe od kontinuiranog poslovanja u 2021. iznosio je 31,4 milijarde kuna, uz konsolidirani usklađeni EBITDA od 1,96 milijardi kuna i neto dobit od 523 milijuna kuna nakon dobitka od prodaje poslovanja sa smrznutom hranom. Fortenova je zaključila godinu s 1,87 milijardi kuna na računima.

Konsolidirani prihod od kontinuiranog poslovanja veći je za 65  posto, a prilagođeni konsolidirani EBITDA za 52 posto u odnosu na 2020. Glavni razlog boljih konsolidiranih rezultata je što su konsolidiranim izvješćima od 1. svibnja 2021. obuhvaćeni i rezultati tvrtke Mercator Poslovni sistemi, navodi se u priopćenju Fortenove.

U usporedbi s rezultatima na kraju 2020. godine, 18 tvrtki iz osnovne djelatnosti Grupe, isključujući prodani segment smrznute hrane, a uključujući punu godinu Grupe Mercator, zabilježilo je rast prihoda od 5 posto, povećanje EBITDA od 20 posto te povećanje EBIT-a od 64 posto.

Pozitivni trendovi rasta nastavili su se i u 2022. te je 18 društava iz sastava Grupe u prvom tromjesečju iz osnovnih djelatnosti ostvarilo 6 posto veći neto prihod od prodaje, 2 posto veću EBITDA-u i 6 posto veći EBIT u usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine.

Pozitivni trendovi rasta

“Prošle i početkom ove godine ostvarili smo snažne rezultate, pri čemu su ključna postignuća refinanciranje, prijenos i integracija Mercatora uz trenutno ostvarivanje planiranih sinergija, zaključenje prodaje segmenta zamrznute hrane i posljedično smanjenje omjera zaduženosti u trećem tromjesečju 2021. te značajna operativna poboljšanja i dobra ljetna sezona. Uslijed toga naša neto dobit u iznosu od 523 milijuna kuna predstavlja poboljšanje za 1,8 milijardi kuna u odnosu na 2020., a novčana pozicija ostaje vrlo snažna te iznosi 1,9 milijardi kuna na kraju 2021. Prošla je godina za nas prva u proteklih pet godina, od početka postupka izvanredne uprave i osnivanja Fortenova grupe, u kojoj je Grupa ostvarila dobit, što za nas predstavlja značajnu prekretnicu”, izjavio je glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško.

“Prošle i početkom ove godine ostvarili smo vrlo dobre rezultate, a ključna postignuća su refinanciranje, transfer i integracija Mercatora, uz ostvarenu planiranu sinergiju, zaključenu prodaju segmenta smrznute hrane te posljedično razduživanje u trećem kvartalu prošle godine, značajna operativna poboljšanja i dobra ljetna sezona. Rezultat toga je neto dobit od 523 milijuna kuna, što predstavlja poboljšanje od 1,8 milijardi kuna u odnosu na 2020., dok je naša gotovinska pozicija ostala jaka, s 1,9 milijardi kuna na kraju 2021.”, rekao je glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško. Dodao je kako je 2021. prva godina u kojoj je Grupa ostavrila dobit otkako je prije pet godina izvanredna uprave preuzela upravljanje i otkako je od bivših Agrokorovih tvrtki osnovana Fortenova.

Istaknuo je Peruško kako je ponosan što su ostvarili jedan od svojih najvažnijih ciljeva – podizanje investicijske snage Fortenova Grupe. Ona je sada sposobna nastaviti regionalni investicijski ciklus vrijedan više od 130 milijuna eura.

James Pearson, glavni financijski direktor, rekao je da je u prošloj godini, kroz transakcije s Mercatorom, prodaju poslovanja sa smrznutom hranom te niza nekretnina i drugih djelatnosti koje ne pripadaju u osnovno poslovanje grupe Fortenova, dug smanjen za 4,4 milijarde kuna što je smanjio temeljni omjera financijske poluge sa 6,8x na početku godine na 4,3x na kraju godine.