Usporen rast globalnog gospodarstva

Ovu godinu obilježit će usporavanje globalizacije, procesa koji traje još od početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća i koji se ubrzao u prvim desetljećima ovog stoljeća, predviđa u publikaciji Global Economy Watch makroekonomski analitički tim PwC-a

43
Global Economy Watch

Makroekonomski analitički tim kuće PwC predstavio je svoju najnoviju publikaciju, Global Economy Watch, u kojoj opisuje najvažnije trendove i probleme s kojima se suočava svjetsko gospodarstvo.

Najvažnije predviđanje za ovu godinu je – usporavanje globalizacije, procesa koji traje još od početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća i koji se ubrzao u prvim desetljećima ovog stoljeća.

Globalni obujam trgovine u posljednjih se godinu dana dramatično smanjio, a taj trend nastaviti će se i ove godine. Globalno gospodarstvo će tijekom 2020. godine rasti brzinom od oko 3,4 posto prema paritetu kupovne moći, za razliku od dugoročnog prosjeka od 3,8 posto godišnje, koji se odnosi na 21. stoljeće. PwC predviđa da će 2020. godina biti godina sporijeg rasta svjetskog gospodarstva, čemu će pripomoći pristupačnij uvjeti financiranja i jače oslanjanje na potrošnju kućanstava. Trgovinske napetosti i dalje predstavljaju izazov interkontinentalnim lancima opskrbe i daljnjoj integraciji gospodarstva našeg planeta.

Vrijednost usluga će i dalje rasti i u ovoj će godini doseći rekordnih sedam bilijuna dolara. Sjedinjene Države i Ujedinjena Kraljevina vrlo će vjerojatno ostati vodeći izvoznici usluga, premda se očekuje kako će Kina tijekom godine prestići Francusku koja trenutačno zauzima četvrto mjesto.

PwC očekuje da će zemlje članice skupine G7 i dalje stvarati nova radna mjesta, i to oko dva milijuna. Četiri od pet novih radnih mjesta u skupini G7 nalazit će se u SAD-u, Ujedinjenoj Kraljevini i Japanu, a rasti će i plaće jer se zaliha radne snage u tim zemljama postupno iscrpljuje. Ako se produktivnost ne poboljša profitne marže poduzeća mogle bi se smanjiti.

>>Sjedinjene Američke Države preuzele predsjedništvo nad G7

Indija peto najveće gospodarstvo svijeta

Indija je tijekom prošle godine prestigla Ujedinjenu Kraljevinu i Francusku te postala peto najveće svjetsko gospodarstvo. Ovaj proces još traje, a sudeći prema aktualnim trendovima, Indija će prije 2025. godine vrlo vjerojatno prestići Njemačku, a Japan prije 2030. godine, čime bi postala najveće svjetsko gospodarstvo, iza Kine i SAD-a. Francuska i Ujedinjena Kraljevina sada će se natjecati za šesto mjesto na ljestvici, s tim da će njihova relativna pozicija ovisiti o vrijednosti funte u odnosu na euro koji bi mogao ostati nestabilan tijekom 2020. godine.

Američka proizvodnja nafte upola je manja od proizvodnje OPEC-a, a globalna potrošnja obnovljive i nuklearne energije činit će više od 20 posto svjetske potrošnje energije, što je najviši dosad zabilježen postotak. Rast obnovljivih izvora energije odraz je činjenice da se tvrtke, kućanstva i vlade prilagođavaju i mijenjaju svoje stavove. Očekuje se da će Kina biti najveći potrošač energije iz obnovljivih izvora, a u stopu je slijedi Europa.

Ipak, očekuje se da će za globalno gospodarstvo nafta i dalje ostati najpoželjniji izvor energije u 2020. godini, a slijede je ugljen i prirodni plin. SAD i Kina ostat će najveći potrošači nafte u svijetu u 2020. godini.

Svjetsko stanovništvo dostiže rekordnu brojku, 7,7 miijardi, ali uz najveći udio starijeg stanovništva do sada – milijardu je starijih od 60 godina. Očekuje se da će porast stanovništva Kine, Indije i supsaharske Afrike činiti otprilike polovinu godišnjeg porasta stanovništva u svijetu.

Publikaciju Global Economy Watch – 2020 Predictions možete preuzeti ovdje.