Sjedinjene Američke Države preuzele predsjedništvo nad G7

Cilj američkog predsjedanja je pretvoriti G7 u agilnije tijelo s pojednostavljenim programom djelovanja - za razliku od ideje proširenja njenog djelovanja i broja članica, na čemu je inzistirala Francuska, koja je Skupinom G7 predsjedala prošle godine

81
G7

S početkom ove godine Sjedinjene Američke Države preuzele su jednogodišnje rotacijsko predsjedništvo nad skupinom sedam najviše industrijaliziranih zemalja svijetaSkupine G7.

Cilj američkog predsjedanja je pretvoriti tu organizaciju u agilnije tijelo s pojednostavljenim programom djelovanja – za razliku od ideje proširenja njenog djelovanja i broja članica, na čemu je inzistirala Francuska, zemlja koja je Skupinom G7 predsjedala tijekom prošle godine.

Amerikanci smatraju da se G7 bavi s previše problema (energetika, klimatske promjene, globalna sigurnost, npr.) pa i s problemima s kojima se takva organizacija ne bi trebala baviti.

Predsjednik Trump je nizom svojih odluka to tijelo već dobrano uzdrmao, posebno napadima na međunarodne trgovinske tarife i uvođenjem sankcija raznim državama. Uz to, Donald Trump ustraje na tome da se Rusiju vrati u to društvo – ta zemlja je izbačena iz Skupine G7 nakon krize na Krimu, 2014. godine.

Skupina G7 samu sebe naziva “zajednicom vrijednosti” – zajednicom država u kojoj vladaju sloboda, demokracija, ljudska prava i vladavina zakona te koje prosperirraju provodeći načela održivog razvoja. G7 čine Sjedinjene Države, Ujedinjena Kraljevina, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Kanada.

Riječ je o zemljama koje zajedno drže gotovo 60 posto svjetskog bogatstva (gotovo 320 bilijuna dolara) i stvaraju više od 45 posto nominalnog globlanog bruto društvenog proizvoda (BDP). U tim zemljama živi nešto više od deset posto svjetskog stanovništva.

Europska unija još nije član tog društva, no dobila je pozivnicu, kao ni Kina, koja, unatoč tome što ima najviše stanovnika i što je drugo svjetsko gospodarstvo po vrijednosti, ima relativno nizak postotak bogatstva mjeren po glavi stanovnika, u usporedbi s naprednim gospodarstvima drugih zemalja članica Skupine G7.

Slijedeći sastanak na vrhu Skupine G7 održati će se u prvoj polovici lipnja ove godine, u Washingtonu.