Zbog narušavanja tržišnog natjecanja u EU Google kažnjen s 2,4 mlrd eura

Nekoliko američkih kompanija uputilo je pismo podrške Europskoj komisiji u kojem mjere protiv Googlea opisiju neophodnim i prikladnim jer ta kompanija svojim postupcima potkopava globalno tržišno natjecanje

60
Google EU

Kompaniji Google Europska komisija izrekla je rekordnu kaznu od 2,42 milijarde eura (2,73 mlrd USD)  zbog narušavanja pravila tržišnog natjecanja. Kazna je, navodi EK,  određena na osnovu Googleovih godišnjih prihoda od usluga u 13 zemalja Europske ekonomske zone.

EK je odluku donijela nakon sedmogodišnje istrage. Iznos premašuje kaznu od 1,2 milijarde dolara koju je Komisija zbog narušavanja tržišnog natjecanja 2009. izrekla korporaciji Intel.

Europska komisija objavila je da je Google davao nedopuštenu prednost vlastitom trgovinskom servisu kako bi stekao dominantan položaj na tržištu. EK dala je kompaniji rok od 90 dana da ispravi propuste i uskadi poslovanje. U daljnjem poslovanju Google se mora suzdržavati od svih mjera ili postupaka koji imaju jednak ili sličan učinak, navodi se u obrazloženju.

Ako u zadanom roku ne uskladi poslovanje, Googleu prijeti kazna od 5 posto prosječnog dnevnog prihoda matične kompanije Aplphabet, navodi Investopedia.com.

Iz Gogglea su poručili da poštuju odluku, ali se s njome ne slažu te da će razmotriti mogućnost žalbe.

Europska unija prvi je put istragu protiv Googlea pokrenula 2010. godine. Nakon pet godina istrage aktualna povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager podnijela je formalnu tužbu. Komisija istražuje Google u još dva slučaja koji uključuju operativni sustav Android i AdSense.

Google je zaslužan za razvoj mnogih inovativnih proizvoda i usluga, ali njegova strategija vezana uz uslugu usporedbe tržišne ponude nije se temeljila samo na privlačenju kupaca zato što je njihov proizvod bolji od konkurentskog. Google je iskoristio svoju dominaciju u segmentu online tražilica kako bi u rezultatima favorizirao vlastiti prodajni servis u odnosu na konkurentske, navela je Vestager u obrazloženju.

Google je “onemogućio druge tvrtke da se natječu” i ostavio je potrošače bez “stvarnog izbora”, rekla je  Vestager

Podrška američkih kompanija Europskoj komisiji

Nekoliko američkih tvrtki, umornih od Googleova antitržišnog ponašanja, uputilo je u ponedjeljak pismenu podršku Europskoj uniji u sporu s američkim konkurentom. Među njima su Disconnect Inc., Getty Images Inc., News Corporation, News Media Alliance, Oracle Corporation, Trip.com i Yelp Inc.

“Kako se približavaju konačne odluke u slučajevima Androida i prodajnog servisa, Google i njegovi saveznici nesumnjivo će nastaviti pritisak. Kroz lobiranje i medijsku mašineriju širepriču kako je riječ o europskom protekcionizmu. Kao kompanije sa sjedištem u Sjedinjenim Državama želimo javno istaknuti da su radnje pokrenute protiv Googlea neophodne i prikladne, a ne provincijalne“, navodi se u zajedničkom pismo povjerenici Margrethe Vestager. „Gledali smo kako Google potkopava tržišno natjecanje u Sjedinjenim Državama i i inozemstvu. Googleove globalne operacije i postupci u globalnom mrežnom ekosustavu uništavaju poslove i koče inovacije“, zaključuje se u pismu američkih kompanija.