Grad Bjelovar razvija projekt korištenja geotermalne energije

Bušotina na području Velikog Korenova je na dubini od 1290 metara, a izmjerena temperatura vode iznosi do 83 stupnja. Dosegnuta temperatura na površini je 70,1 stupanj što je više i od očekivanog

15

Grad Bjelovar prijavio je projekt korištenja geotermalne energije na području Velikog Korenova – Korenovo GT-1, te je ostvario potpore za infrastrukturne radove na bušotini. Grad je korisnik projekta s partnerima EFLA Consulting Engineers s Islanda te Termama Bjelovar. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3,47 milijuna eura, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 1,3 milijuna eura. Cilj je povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, smanjiti emisiju CO2 te povećati sigurnosti opskrbe.

U pondjeljak, 8. travnja 2024., održala se završna konferencija na kojoj je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak istaknuo kako je projekt ostvario svoj cilj. „Nadam se da će bušotina u Korenovu imati veliki značaj za cijelu Hrvatsku i biti hrvatski svjetionik za cijeli ovaj kraj. Infrastrukturnim radovima na bušotini dobili smo vodu visoke temperature za koju čekamo analizu“, rekao je Hrebak. Istaknuo je kako već spremaju dva nova geotermalna projekta za izgradnju bušotine za iskorištavanje energije u toplinarske svrhe, izgradnju vrelovoda i utisne bušotine.

“Cilj nam je što prije napraviti Zonu, a potom i privući investitore u naš kraj koji sada ima priliku da na geotermalnoj energiji počne proizvoditi konkurentan kvalitetan proizvod sa svojim položajem na tržištu bez potpora. Ovo će postati nit vodilja kako kontinentalna Hrvatska može iskoristiti sve potencijale koje ima. Nadam se da će se otvoriti i nacionalni fondovi prema ovakvim projektima, te da će se problem prevelike administracije smanjiti kako bi se sve brže rješavalo. Jer ovakvi projekti mogu imati velik utjecaj na gospodarstvo i stvaranje novih radnih mjesta“, dodao je Hrebak.

Prelazak na obnovljive izvore energije

U sklopu projekta izvedeni su infrastrukturni radovi na bušotini Korenovo GT-1 s ciljem eksploatacije geotermalne energije. Rezultati projekta i provedenih aktivnosti su odlični te otvaraju brojne mogućnosti u budućnosti za razvoj Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije u sektoru toplinarstva i obnovljivih izvora energije. U Hrvatskoj postoji 3500 naftnih i plinskih bušotina koje su izvedene u posljednjih 70 godina i postoji veliko znanje struke koja je na istima radila.

“Izuzetno smo zadovoljni svim rezultatima i daljnjim projekcijama, čekamo analize uzoraka vode, a novim projektima želimo omogućiti građanima prelazak na zelene obnovljive izvore energije, potaknuti razmišljanje o energetskoj neovisnosti i da sami budemo proizvođači. Tako kreiramo svoju energetsku sigurnost“, rekao je Zvonimir Žarec, direktor Termi Bjelovar.

Realizacija projektnih aktivnosti bila je uspješna i na razini svih sudionika i projektnih partnera. „Korenovo je, uz Karlovce i Križevce, jedna od tri bušotine koja je bila prijavljena na poziv za povećanje kapaciteta geotermalne energije, a iznimno je dobro povećan kapacitet za proizvodnju te je osigurano povećanje udjela geotermalnih izvora energije u potrošnji toplinske energije i smanjenju stakleničkih plinova. Nadamo se da će za novo razdoblje ovog financijskog mehanizma osigurati puno izdašnija sredstva. Programiranje za novi program započinje početkom 2025. godine pa potičemo javljanje da se isti nastave financirati iz grantova“, rekla je Stella Arneri, ravnateljica Uprave i voditeljica Upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“ pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Temperatura vode viša od očekivane

Tena Bilić, mag. ing. geologije, projektant geološkog rješenja za istražni prostor Korenovo, predstavila je rezultate projekta. Lokacija bušotine nalazi se na odličnoj poziciji na kojoj se mogla dohvatiti voda. Bušotina je na dubini od 1290 metara, a izmjerena temperatura vode iznosi do 83 stupnja. Dosegnuta temperatura na površini je 70,1 stupanj što je više i od očekivanog. Pumpa je ugrađena na 300 metara dubine te je testirana na izbacivanje vode od 25 l/sek, pa se procjenjuje da bi proizvodnja mogla ići na veću dubinu što bi iziskivalo manje energije za trošenje pumpe i pri tome bi proizvodnja mogla ići na 35 l/sek.

Hafsteinn Helgason, iz partnerske institucije EFLA Consulting Engineers istaknuo je kako je vrlo zanimljiv podatak o dobivenoj visokoj temperaturi vode pa je potrebno dobro razmisliti o tehničkim sustavima koji će se na tim mjestima izgraditi u budućnosti. „To se može izvesti u tri navrata; prvo grubi radovi, zatim detaljniji pa na kraju izgradnja toplane. Također, potrebno je definirati za što će se voda koristiti, pronaći korisnike u području industrije, pronaći dugoročne izvore financiranja, te dobro planirati promociju prema javnosti kojom će se isticati koristi od geotermalne energije.“

Financijski mehanizam EGP-a i Norveški financijski mehanizam pridonose smanjenju socijalnih i ekonomskih razlika unutar Europe te jačaju bilateralnu suradnju između država donatora (Island, Lihtenštajn i Norveška) i Republike Hrvatske.