Graditeljstvo: Raste vrijednost radova i novih narudžbi

Nove narudžbe zaprimljene u prvom tromjesečju vrijedne su 6,1 milijardu kuna, što je 9,8 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine

52
vrijednost građevinskih radova
[foto: Točka na i medija]

Poljoprivreda, ICT i građevinarstvo su jedini sektori koji su pozitivno pridonijeli kretanju BDP-a u prošloj godini i tako ublažili ukupne negativne trendove u gospodarstvu. Prema podacima koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku, ukupna vrijednost građevinskih radova izvedenih u prvom tromjesečju iznosi 6,57 milijardi kuna i veća je za 8,92 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Vrijednost radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u prvom je tromjesečju veća za 10,5 posto u odnosu na usporedivo lanjsko razdoblje, a iznosila je 4,79 milijuna kuna.

Vrijednost radova izvedenih s podizvođačima iznosi 1,77 milijardi kuna, što je rast od 4,84 posto na godišnoj razini.

Na zgradama je izvedno 49,4 posto radova, a na ostalim objektima, poput prometne, energetske i komunikacijske infrastrukture, cjevovoda i drugih sličnih građevina, 50,6 posto.

Promatramo li samo radove izvedene s vlastitim radnicima, na novogradnje se odnosi 65,3 posto radova, a na ostale radove preostalih 34,7 posto.

Vrijednost radova izvršenih s vlastitim radnicima na novim zgradama u prvom kvartalu iznosila je 2,37 milijardi kuna.

Nove narudžbe zaprimljene u prvom tromjesečju vrijedne su 6,1 milijardu kuna, što je 9,8 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Pri tome je vrijednost novih narudžbi koje se odnose na zgrade 2,82 milijarde kuna, dok se 3,28 milijardi odnosi na ostale građevine.

Analitičari očekuju nastavak pozitivnih trendova u graditeljstrvu  i u nastavku godine. Pozitivni trendovi će biti podržani investicijama u infrastrukturne projekte koje se financiraju uglavnom iz EU fondova, kao i nastavkom povoljnih trendova u segmentu stanogradnje.