Grupa Končar u 2021. planira prihode veće od 3 mlrd kuna

Na domaćem tržištu očekuju se prihodi u iznosu od 1,4 milijarde kuna, što bi bilo 23 posto više u odnosu na procjenu poslovanja 2020. godine. U izvozu je predviđen daljnji rast prihoda koji su planirani u iznosu od 1,9 milijardi kuna

76
Grupa Končar Gordan Kolak
Gordan-Kolak-predsjednik-Uprave-Končara

Regionalni lider u području elektroindustrije, Grupa Končar, 24. siječnja slavi 100. obljetnicu poslovanja tijekom kojeg se nametnula kao jedan od najvećih hrvatskih izvoznika te kao jedna od najdugovječnijih hrvatskih kompanija. Tom prigodom, poslovanje Grupe, nadolazeće poslovne aktivnosti te pogled na trenutno stanje i planove, predstavio je mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

“Najveći značaj u uspjehu Končar imaju zaposlenici koji su svojom stručnošću, znanjem i predanošću doprinijeli da ova kompanija postane ono što danas jest. S ponosom mogu reći da smo u 100 godina poslovanja isporučili svoje proizvode i usluge na gotovo 130 tržišta diljem svijeta. Isporučili smo 400.000 transformatora raznih vrsta, naponskih nivoa i snaga na sve kontinente, izgradili i revitalizirali 375 hidroelektrana, proizveli i revitalizirali 700 generatora te proizveli i isporučili 180 niskopodnih tramvaja i vlakova“, rekao je Kolak i naveo kako je Grupa KONČAR tijekom 2020. godine, unatoč teškim uvjetima poslovanja uzrokovanim globalnom pandemijom, uspjela zadržati svoje poslovanje na visokoj razini, s procijenjenim prihodom od prodaje proizvoda i usluga od gotovo 3 milijarde kuna, što je šest posto više od prihoda ostvarenog godinu ranije.

“Godina 2020. za nas je bila prekretnica. Pokazala nam je još jednom koliko znači imati kvalitetan sustav koji djeluje i u trenutcima najveće krize. Upravo zato mi je drago što nakon takve teške i izazovne godine slavimo 100. obljetnicu, s obzirom na to da smo tijekom svih ovih godina pokazali agilnost i prilagodbu promjenama, otpornost te neupitnu predanost zaposlenika“, istaknuo je Kolak.

U 2020. isporučeno devet transformatora u SAD

Tijekom 2020. godine Grupa KONČAR ostvarila je i neke od svojih najvećih uspjeha.

Društvo Končar – Mjerni transformatori je 2020. godine napravilo novi iskorak u proizvodnom asortimanu te za kupca u SAD-u isporučilo devet transformatora za vlastito napajanje trafostanica naponskog nivoa 525 kV i snage 250 kVA. To su ujedno najveći transformatori koje je Društvo dosad proizvelo te među najvećima na svijetu tog tipa, s obzirom na naponski nivo i snagu. Kupac je jedna od strateški najvažnijih elektroprivreda u SAD-u.

Sunčana elektrana na Visu

U rad je 2020. puštena SE Vis, najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj, nazivne snage 3,5 MW. Opseg radova Grupe Končar odnosio se na ishođenje svih potrebnih dozvola, izradu projektne dokumentacije te gradnju postrojenja prema načelu „ključ u ruke“, što je uključivalo isporuku opreme, izvođenje građevinskih i elektromontažnih radova, temeljenja i montaže nosivih konstrukcija, montažu i puštanje u pogon fotonaponskih modula, razvoj, isporuku, montažu te puštanje u rad pretvarača KonSol 720, isporuku i implementaciju SCADA sustava PROZA NET, te konačno priključak elektrane na susretno postrojenje TS 35/10 kV Vis.

Tramvaji za Liepājas Tramvajs

Društvo Končar – Električna vozila za latvijsku tvrtku Liepājas Tramvajs proizvodi dvanaest niskopodnih tramvaja čije su isporuke definirane u dva ugovora. U studenome 2018. godine ugovoreno je šest tramvaja uz mogućnost isporuke dodatnih vozila. Krajem kolovoza 2020. tvrtka Liepājas Tramvajs osigurala je sredstva i sklopljen je ugovor za još šest tramvaja. Prvi tramvaj isporučen je kupcu krajem 2020. godine, a isporuka posljednjeg iz drugog ugovora planirana je sredinom 2022. godine.

Potpisan je ugovor o kupoprodaji novih 11 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski prijevoz i 10 elektromotornih vlakova za regionalnih prijevoz za HŽ Putnički prijevoz.

Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje 59 posto

Plan za 2021. godine predviđa daljnji rast i poboljšanje operativne učinkovitosti. Društva Grupe Končar za 2021. godinu planiraju ostvariti poslovne prihode u iznosu od 3,4 milijarde kuna. Na domaćem tržištu očekuju se prihodi u iznosu od 1,4 milijarde kuna, što bi bilo 23 posto više u odnosu na procjenu poslovanja 2020. godine.

U izvozu je predviđen daljnji rast prihoda koji su planirani u iznosu od 1,9 milijardi kuna. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznosi 59 posto. Ukupno planirani iznos novougovorenih poslova u 2021. godini je 3,1 milijardu kuna s udjelom od 58 posto na inozemnom tržištu, a zemlje u koje se planira najviše izvoziti su Njemačka, Švedska, Austrija, Latvija, Mađarska, Makedonija i Ujedinjeni Arapski Emirati.