HEP ODS pokreće pilot projekt digitalizacije elektrodistribucijske mreže

Projekt je vrijedan 176,8 mil. kuna, a 85 posto financira se bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. HEP ODS će samostalno uložiti dodatnih 52 mil. kuna pa će ukupna vrijednost investicije u napredne mreže iznositi gotovo 230 mil. kuna

99
HEP ODS
[Image by Ken Toshima from Pixabay]

HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) predstavio je u srijedu “Pilot projekt uvođenja naprednih mreža” kroz koji će do kraja 2022. digitalizirati dio elektrodistribucijske mreže u Hrvatskoj. Projekt je vrijedan 176,8 milijuna kuna, a 85 posto (149,95 mil. kn) financira se bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

HEP ODS će samostalno uložiti dodatnih 52 milijuna kuna pa će tako ukupna vrijednost investicije u napredne mreže iznositi gotovo 230 milijuna kuna.

Pilot projekt kojim će se digitalizirati dio elektrodistribucijske mreže u Hrvatskoj trebao bi povećati učinkovitost distribucije električne energije, stvoriti preduvjete za povećanje pouzdanosti napajanja električnom energijom, povećati broj korisnika s pristupom naprednoj mreži i stvoriti preduvjeti za daljnju integraciju distribuiranih izvora.

Tim projektom HEP ODS ulaže u tri funkcionalna područja napredne elektrodistribucijske mreže – naprednu mjernu infrastrukturu, razvoj i optimizaciju konvencionalne mreže te automatizaciju srednjenaponske mreže, navodi se u priopćenju.
Napredna mjerna infrastruktura će omogućiti precizniji izračun gubitaka i lociranje područja s povećanim gubicima u distribucijskoj mreži, praćenje potrošnje električne energije i aktivno upravljanje potrošnjom na razini krajnjih korisnika.

U tu svrhu će se u 6125 transformatorskih stanica ugraditi sumarna brojila, a kod krajnjih kupaca će se 24.000 postojećih brojila zamijeniti naprednim brojilima.

Razvoj i optimizacija konvencionalne mreže obuhvatit će zamjenu postojećih 449 transformatora novim, energetski učinkovitijim transformatorima, što će doprinijeti smanjenu tehničkih gubitaka.

Automatizacija srednjenaponske mreže obuhvatit će ugradnju 670 daljinski upravljivih uređaja, što će povećati pouzdanost napajanja smanjenjem trajanja neplaniranih prekida te stvoriti tehničke preduvjete za širu integraciju obnovljivih izvora u elektrodistribucijsku mrežu, objašnjavaju iz HEP-a.

Projekt obuhvaća srednjenaponsku mrežu i korisnike elektrodistribucijske mreže u pet od ukupno 21 distribucijskog područja HEP ODS-a: Elektru Zagreb, Elektroslavoniju Osijek, Elektrodalmaciju Split, Elektru Zadar i Elektrojugu Dubrovnik.