Zagrebački ugostitelji obustavili rad na 60 minuta, prosvjed frizera na Markovu trgu

Ugostitelji traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., trajnu preferencijalnu stopu na hranu od 10 posto te pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost i HBOR-a za investicije

21
prosvjed ugostitelja
Marin Medak

Zagrebački ugostitelji obustavili su danas, u četvrtak 8. listopada u 11 sati i 58 minuta, na sat vremena posluživanje u svojim ugostiteljskim objektima kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuli žurno djelovanje odgovornih institucija s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprječavanja kolapsa gospodarstva, najavila je Udruga Glas poduzetnika. Riječ je o akciji u okviru koje su prije mjesec dana rad na 60 minuta obustavili ugostitelji Istre i Kvarnera, a prije petnaestak dana dalmatinski ugostitelji. Prosvjed ugostitelja održan je i u Bjelovaru te još nekim gradovima.

Akciju čiji je cilj upozoriti na sudbine tisuća zaposlenih u ugostiteljskom sektoru te potaknuti građane na solidarnost s ugostiteljima sada nastavlja Nezavisna udruga ugostitelja (Zagreb).

“Potaknuti poražavajućim rezultatima istraživanja o poslovanju ugostiteljskih objekata u 2020. godini te izostankom reakcije odgovornih institucija nakon brojnih apela ugostitelja, Nezavisna udruga ugostitelja (Zagreb) uz podršku Nacionalne udruge ugostitelja i Udruge Glas Poduzetnika pokreće akciju “2do12” u glavnom gradu Hrvatske koji broji preko 4500 objekata”, navodi se u priopćenju.

Ugostitelji traže porezno rasterećenje, smanjenje poreza na razinu koja je “realna i otvara put oporavku”. Od odgovornih institucija traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., trajnu preferencijalnu stopu na hranu (što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino) od 10 posto, pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije.

Na Markovu trgu od jutros prosvjeduju frizeri koji također traže smanjenje stope PDV-a.

Poziv na dijalog

“Stanje u Zagrebu osobito je teško jer je Zagreb uz sav jad koronavirusa zahvaćen i stradanjima prvog velikog potresa u posljednjih sto godina. Razmjere ove krize ćemo još dugo spoznavati. Svjesni smo da se problemi ne mogu riješiti preko noći, ali isto tako smo dužni upozoriti na opravdanu bojazan za našu vlastitu egzistenciju. Vjerujemo da će Vlada istupiti korak naprijed i prihvatiti poziv na dijalog”, rekao je Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.

“Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je prepoznao apel ugostitelja te započeo razgovore oko primjene budućih protuepidemijskih mjera sa strukom. Nakon akcije bjelovarskih ugostitelja pod nazivom ‘3do12’, bjelovarski gradonačelnik je poduzeo sve što je u njegovoj domeni kako bi zaštitio svoje sugrađane i poduzetnike. Isto očekujemo od ostalih resora ključnih za rad ugostitelja i povezanih djelatnosti koje zajedno generiraju 320 tisuća radnih mjesta”, dodao je Medak.

Ugostitelji naglašavaju kako sada na naplatu dolaze i svi problemi nakupljeni tijekom razdoblja prije pandemije. Duplanje PDV-a u ugostiteljstvu koje je naprasno uslijedilo 1. siječnja 2017. godine, mnoge je doveo na rub isplativosti, a ako Vlada ne bude imala sluha ovaj put, pandemija će naposljetku mnogima staviti ključ u bravu. Naslijeđeni problemi i novonastale zapreke u poslovanju natjerale su ugostitelje na udruženo djelovanje i sve češće upozoravanje Vlade na propuste na terenu.

Pristup kreditnim linijma

Mjere za očuvanje radnih mjesta HZZ-a će pomoći ugostiteljima kojima je promet pao za 60 i više posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. No, ugostitelji pitaju što je s onima kojima je promet pao za 59 posto ili manje. Zato traže jasnije i efikasnije modele dodjele sredstava za očuvanje likvidnosti.

“Ne tražimo besplatan novac, nego pristup kreditnim linijama za plaće naših zaposlenika i niže poreze kako bismo mogli vratiti posuđeno. S najvišom poreznom stopom na pripremu i usluživanje pića u Europi nije moguće planirati poslovanje u budućnosti”, kaže Damir Jurković, dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.

Anketom na uzorku od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovljeno je kako gotovo 60 posto naketiranih bilježi pad u poslovanju veći od 50 posto, a gotovo 40 posto ih se suočava s činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Čak 80 posto ugostitelja poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima.