Hrvatska u EU poljoprivrednoj politici

S proračunom od 365 milijardi eura osigurava se da zajednička poljoprivredna politika i dalje bude potpora poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama, da vodi održivom razvoju i da odražava ambicije EU-a u pogledu brige za okoliš i klimatske politike

34

Povjerenik Janusz Wojciechowski u Hrvatskoj je jučer vodio rasprave o budućoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici te je održao govor pred parlamentarnim odborom Hrvatskog sabora. Sastao se i s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Komisija za sljedeći dugoročni proračun EU-a (2021. – 2027.) predlaže modernizaciju i pojednostavnjenje zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Tim prijedlozima, s proračunom od 365 milijardi eura, osigurava se da ZPP ostane politika otporna na buduće izazove, da i dalje bude potpora poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama, da vodi održivom razvoju poljoprivrede EU-a i odražava ambicije EU-a u pogledu brige za okoliš i klimatske politike.

Državama članicama pruža se veća fleksibilnost i odgovornost za odlučivanje o tome kako i gdje će ulagati financijska sredstva u okviru ZPP-a radi ispunjenja ambicioznih ciljeva postavljenih na razini EU-a za postizanje pametnog, otpornog, održivog i konkurentnog poljoprivrednog sektora uz istovremeno osiguravanje pravednije i bolje usmjerene potpore dohotku poljoprivrednika.

Od 2014. do 2020. godine putem ZPP-a u hrvatski poljoprivredni sektor i ruralna područja uloženo je oko 3,5 milijardi eura.

Više informacija o ZPP-u u Hrvatskoj možete pronaći ovdje.