Hrvatska vojna industrija s MORH-om potpisala ugovore vrijedne 284 mil. kn

Predstavnici hrvatske vojne industrije i ove godine potpisali su s MORH-om ugovore i sporazume kojima se osigurava nabava opreme i sredstava za potrebe Hrvatske vojske, ali i usluge remonta vojne tehnike. Potpisano je 38 ugovora ukupne vrijednosti 284 mil. kn

62
hrvatska vojna industrija
Predstavljen Plan nabave MORH-a i uručeni ugovori o nabavi | [Foto: MORH / J. Kopi]

Predstavnici hrvatske vojne industrije i ove godine potpisali su s Ministarstvom obrane ugovore i sporazume kojima se osigurava nabava odjeće, obuće, naoružanja, opreme, usluge remonta vojne tehnike, prehrane i osiguranja za potrebe Hrvatske vojske. Potpisano je 38 ugovora čija je ukupna vrijednost ove godine zbog koronakrize bitno manja u usporedbi s prošlom godinom: vrijedni su 284 milijuna kuna.

Prezentacija Plana nabave za 2021. godinu održana je u utorak u Ministarstvu obrane, a predstavnicima tvrtki hrvatske obrambene industrije tom su prilikom uručeni ugovori o nabavi opreme i sredstava za potrebe Hrvatske vojske.

Ugovori su uručeni Davoru Saboliću (zajednica proizvođača Čateks d.d. Čakovec, Hemco d.o.o. Đakovo, Kroko Proizvodnja i razvoj d.o.o. te podizvoditelj URIHO Ustanova Zagreb), Gordani Odor (Zajednica proizvođača Borovo d.d. Vukovar i Jelen professional d.o.o. iz Čakovca), Nenadu Crnkoviću (Croatia osiguranje), Marijanu Marekoviću (Pleter-usluge), Željku Pavlinu (HS Produkt d.o.o.), Goranu Mataniću (Đuro Đaković Specijalna vozila d.d.), Zdravku Klancu (ZTC) i Alojzu Šestanu (Šestan Bush d.o.o.).

Plan nabave preduvjet je za nesmetano funkcioniranje obrambenog sustava i daljnju izgradnju Hrvatske vojske. Za 2021. godinu osigurana su sredstava u iznosu od 4.801.780.350 kuna, a od toga je u financijskom planu MORH-a za materijalno zbrinjavanje osiguran iznos od 2.275.478.960 kuna. Plan nabave obuhvaća 865 predmeta nabave u vrijednosti od oko 1,2 milijarde kuna, uključujući višegodišnje ugovore u vrijednosti od oko 1,8 milijardi kuna.

Godina konsolidacije

“Ovo je godina konsolidacije i priprema za ono što nas očekuje u sljedećem razdoblju”, poručio je ministar obrane Mario Banožić. “Cilj je zadržati razinu opremanja na stupnju koji će omogućiti redovito funkcioniranje sustava obrane i u ovim izazovnim vremenima.”

Banožić je istaknuo kako po prvi puta imamo mogućnost koristiti sredstva koja će Europska komisija odobriti u travnju s novim proračunom, te da će prvo biti dostupna sredstva za istraživanje i razvoj. To bi trebalo obuhvatiti završetak projekta obalnog ophodnog broda, opremanje vozila Patria te kupnju puškomitraljeza i pištolja.

Dodao je kako su hrvatski vojnici opremljeni naoružanjem i opremom hrvatskih proizvođača, te da je riječ o uistinu kvalitetnim i vrhunskim proizvodima koji zadovoljavaju visoke standarde kvalitete, te izrazio uvjerenje za nastavak suradnje u idućim godinama s obzirom na nove perspektive u kontekstu povlačenja financijskih sredstava iz Europskoga obrambenog fonda.

U ime proizvođača koji su s Ministarstvom obrane potpisali ugovore Željko Pavlin, predsjednik Uprave tvrtke HS Produkt, zahvalio se na višegodišnjoj suradnji i na tome što je i ove godine, unatoč izazovnim vremenima uzrokovanim pandemijom i smanjenjem proračuna, nastavljena dugogodišnja tradicija i praksa potpisivanja ugovora s hrvatskim proizvođačima vojne opreme početkom godine.

Proizvođačima je bitan kontinuitet suradnje s HV-om

Pavlin je istaknuo da će novac koji se uloži u kupovinu hrvatskih proizvoda osigurati opremanje Hrvatske vojske kvalitetnim proizvodima i držanje koraka s najboljim vojskama svijeta, a s druge strane, hrvatskoj vojnoj industriji koristit će za plaće te za daljnji razvoj novih proizvoda i projekata kojima će dalje konkurirati na svjetskom tržištu.

Tvrtke Šestan Bush iz Preloga ove godine obilježava 25 godina suradnje s Hrvatskom vojskom. “Zahvaljujući toj suradnji postali smo jedna respektabilna tvrtka izvoznica hrvatske vojne industrije i jedan od najboljih proizvođača na svijetu. Nama nije toliko bitno koliko ugovora ćemo zaključiti s našom vojskom. Nama su jako bitni kontinuitet i suradnja kao jedan certifikat za suradnju s drugim zemljama”, istaknuo je predsjednik Uprave Alojz Šestan.

Od značajnih nabava u 2021. istaknuti su projekti opremanja i modernizacije koji, između ostalog, uključuju nabavu puškostrojnica i aviona ZLIN. Od opskrbnih sredstava istaknuta je nabava borbenih prikrivnih i vodonepropusnih odora, a od nabava iz područja vojne infrastrukture istaknuto je opremanje prostora u Zrakoplovnoj bazi na Plesu, izgradnja i adaptacija hangara na Lučkom te završetak izgradnje Vojarne 204. brigade u Vukovaru.

Ministar Banožić se kratko osvrnuo i na nabavu borbenih zrakoplova. Najavio da će u idućih nekoliko tjedna biti donesena odluka o izboru novih borbenih zrakoplova i da će ugovor uskoro biti potpisan.

Ni ove godine niti jedan postupak nabave nije bio klasificiran, odnosno niti jedan postupak nije proveden izvan procedure propisane Zakonom o javnoj nabavi.