Počinje obnova zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku vrijedna 25 mil. kn

U sklopu obnove kolodvorskoj zgradi vratit će se njezin izvorni vanjski oblik, uredit će se pročelje i interijer, sanirati peronske nadstrešnice te poboljšati energetska učinkovitost zgrade i ostali tehnički sustavi

106
Željeznički kolodvor u Osijeku
U sklopu obnove kolodvorskoj zgradi vratit će se njezin izvorni vanjski oblik [izvor: HŽ infrastruktura]

U Osijeku je potpisan 25,6 milijuna kuna (bez PDV-a) vrijedan ugovor o obnovi željezničkog kolodvora između investitora, tvrtke HŽ infrastruktura, i izvođača radova, tvrtke Projektgradnja plus d.o.o. Radovi bi trebali započeti u sljedeća dva mjeseca uz rok završetka od 24 mjeseca od potpisivanja ugovora. Tijekom radova promet na kolodvoru odvijat će se uobičajeno.

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić i predsjednik Uprave Projektgradnje plus Miljenko Zovko, a prisutni su bili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić podsjetio je da je osječki kolodvor zadnji put obnavljan 2006. godine. U sklopu obnove kolodvorskoj zgradi vratit će se njezin izvorni vanjski oblik, uredit će se pročelje i interijer, sanirati peronske nadstrešnice te poboljšati energetska učinkovitost zgrade i ostali tehnički sustavi. Interijer će se prilagoditi osobama s invaliditetom

Kršić je podsjetio da HŽ infrastruktura, odnosno njena tvrtla Pružne građevine, uređuje i kolodvor Laslovo Koroč na dionici Vinkovci – Osijek. Vrijednost tog projekta je oko 16 milijuna kuna. U tijeku je i modernizacija pruge Vinkovci – Vukovar u vrijednosti 540 milijuna kuna.

Obnova cestovno-željezničkih prijelaza

Kroz projekt koji sufinancira Svjetska banka HŽ infrastruktura u Slavoniji modernizira devet cestovno-željezničkih prijelaza, a u planu je uređenje još jedanaest prijelaza, za što bi uskoro trebao biti objavljen natječaj, najavio je Kršić.

HŽ infrastruktura u godišnje održavanje u Osječko-baranjskoj županiji ulaže oko 20 milijuna kuna.

Ministar Oleg Butković istaknuo je dobru suradnju na nizu velikih projekata, ulaganja u prometnu infrastrukturu, čija ukupna vrijednost premašuje 25 milijardi kuna

Butković je najavio završetak radova na koridoru VC do kraja 2023. godine te nove prometne projekte na području županije: obnovu državne ceste D2 kod naselja Normanci u duljini od 18 kilometara, te ceste Nemetin-Aljmaš. Ovi projekti vrijedni su oko 150 milijuna kuna.