HT: Dividenda od 10 kuna po dionici isplatit će se 27. svibnja

Hrvatski telekom isplatit će iz prošlogodišnje dobiti 7 kuna po dionici, odnosno ukupno 568,5 milijuna kuna, dok će iz zadržane dobiti iz prethodnih razdoblja isplatiti dodatne 3 kuna po dionici ili ukupno 243,6 milijuna kuna

11802
HT dividenda

Glavna skupština Hrvatskog telekoma prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora da se dioničarima isplati dividenda u ukupnom iznosu od 10 kuna po dionici. Očekivano je odbijen protuprijedlog Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima da HT dividenda iznosi 29,13 kuna po dionici.

Hrvatski telekom isplatit će iz prošlogodišnje dobiti 7 kuna po dionici, odnosno ukupno 568,5 milijuna kuna, dok će iz zadržane dobiti iz prethodnih razdoblja isplatiti dodatne 3 kuna po dionici odnosno ukupno 243,6 milijuna kuna.

Dividenda će se isplatiti svim dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 21. svibnja 2019. (record date). Dionicama društva bez prava na isplatu dividende trgovat će se od 20. svibnja 2019. (ex-date), a tražbina za isplatu dividende dospijeva 27. svibnja 2019. (payment date).

Umjesto veće dividende, povećan temeljni kapital

Raiffeissen je predlagao da se dioničarima iz tekuće dobiti isplati dividenda od 12,19 kuna po dionici, odnosno ukupno 990,07 milijun kuna, dok bi se ostatak tekuće dobiti od 594,44 milijuna kuna raspodijelio u zadržanu dobit. Dio zadržane neto dobiti iz prethodnih godina u iznosu od 1,37 milijardi kuna upotrijebio bi se za isplatu dodatne dividende u iznosu od 16,94 kuna po dionici.

U obrazloženju prijedloga Raiffeisen je naveo da politika dividende iz 2007. godine nije primjerena današnjoj poziciji Društva. S obzirom na to da je likvidnosna pozicija društva iznimno visoka, a novčani tok pozitivan, Hrvatski telekom u mogućnosti je usvojiti dividendnu politiku koja predviđa isplatu 100 posto neto dobiti Društva, smatraju mirovinci.

Glavna skupština odlučila je da se dio dobiti iz 2018. u iznosu od 422 milijuna kuna unese u temeljni kapital. Uprava i Nadzorni odbor društva dobili su razrješnicu za rad u 2018. godini.

U Nadzorni odbor, s četverogodišnjim mandatom, imenovan je Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca. Marc Stehle dobio je još jedan mandat u Nadzornom odboru.