Moj Zaba Start: 990.000 kuna za najbolje poduzetničke projekte

Prijave na natječaj otvorene su do 10. srpnja. U svakoj od tri kategorije - poduzetništvo, kultura i znanost te društvo - najbolji će dobiti nagrade od 120.000, 100.000. i 80.000 kuna, a dodijelit će se i posebna nagrada publike u iznosu od 30.000 kuna.

409
šesti moj Zaba Start
Eugen Paić Karega, Miljenko Živaljić, Sandra Boltek i Hrvoje Balen

Zagrebačka banka je u utorak predstavila šesto izdanje natječaja Moj Zaba Start koji od 2013. godine okuplja, promovira i gradi bolje društvo. I ove će godine najbolje poduzetničke ideje i društveno korisni projekti biti nagrađeni u tri kategorije: Poduzetništvo, Kultura i znanost te Društvo, a dodijeljene potpore će biti ukupne vrijednosti gotovo milijun kuna.  Osim financijske potpore Zaba će najboljima pružiti i mogućnost edukacije te promocije.

Predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić naglasio je kako šesti ciklus programa Moj Zaba Start pokazuje da projekt ima vrijednost i održivost: “Zagrebačka banka ima dugu tradiciju društveno odgovornog poslovanja. Ovaj jedinstveni program je osmišljen i usmjeren na poticanje izvrsnosti u našemu društvu. Osim materijalne potpore, kroz zajedničke radionice prenosimo znanja i potičemo razvoj poduzetništva, a znanstvenim i kulturnim ustanovama dajemo poticaj u realizaciji vrijednih projekata.”

Eugen Paić-Karega, član Uprave Zagrebačke banke zadužen za Maloprodaju, kazao je kako Moj Zaba Start pokazuje da su kreativnost i predani rad, uz dobru pripremu i stjecanje dodatnog znanja kroz radionice te financijsku potporu, dobar preduvjet za uspjeh na tržištu.

>>Kreativnost je umjetnost, inovativnost je biznis – osiguraj financijsku potporu za realizaciju svojeg projekta

Pozitivna iskustva dosadašnjih dobitnika nagrada

Svoja iskustva podijelili su i dosadašnji pobjednici natječaja – Sandra Bortek s projektom SightRun koji je prošle godine osvojio Drugu nagradu u kategoriji Poduzetništva, ali i nagradu javnosti, Marko Vinceković i njegov tim koji su napravili pametne mikro kapsule za zaštitu i prihranu bilja te osvojili Drugu nagradu u kategoriji Kultura i znanost te Kata Barišić, koja je sa startupom Zagreb Time Travel, osvojila prvu nagradu u kategoriji Poduzetništvo na natječaju Moj Zaba Start 2017 te nagradu publike.

Svi su potvrdili da su im financijska sredstva pomogla u daljnjem razvoju projekta te su ohrabrili i pozvali zainteresirane da se prijave na natječaj.

“Svakom je poduzetniku na početku izuzetno važno dobiti sredstva kako bi se ohrabrili i krenuli u projekt. To nam je bio drugi pokušaj i rado prenosimo naša iskustva. Posebno nas je razveselila nagrada publike koja nam je donijela i veliku promociju.”, izjavila je Sandra Bortek, zadužena za marketing tvrtke Adventure Donkey koji su razvili projekt SightRun. Radi se o besplatnoj mobilnoj aplikaciji koja povezuje trčanje i turističko razgledavanje gradova, a projekt je osmislilo četvero trkača rekreativaca.

Poticaj mladima da ostanu u Hrvatskoj

“Nagrada nam je pomogla da i dalje radimo na istraživanjima na fakultetu. Kasnije smo aplicirali i na druge natječaje te osvojili nagrade. Programi poput ovoga će potaknuti mlade ljude da ostaju u Hrvatskoj.”, poručio je Marko Vinceković, voditelj projekta Biopolimerne mikrokapsule za zaštitu/ishranu bilja Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Projektom se nastoji uvesti novi pristup u procesu prihrane i zaštite bilja primjenom formulacija istodobno ispunjenih kemijskim i biološkim agensima.

Kata Barišić, autorica projekta Zagreb Time Travel, istaknula je kako je ogromna razlika  kada ne moraš potpuno sam ulagati u proizvod, radionice, networking te dodala kako njihovog projekta možda ne bi ni bilo bez sudjelovanja na natječaju Moj Zaba Start.

Prijave do 10. srpnja

Svi koji spremaju inovativan projekt, koji ima i potencijalnu tržišnu vrijednost, mogu se prijaviti za sudjelovanje na natječaj do 10. srpnja 2019. u podne.

Natječaj Poduzetništvo namijenjen je projektima koji uključuju primjenu novih tehnologija, razvoj novih proizvoda i usluga te inovacije.
Natječaj Kultura i znanost namijenjen je projektima koji uključuju nezavisnu kulturnu scenu, znanstvene i istraživačke projekte ili primjenu novih medija i tehnologija u znanosti, kulturi i umjetnosti.
Natječaj Društvo namijenjen je projektima koji uključuju unaprjeđenje svakodnevnog života u zajednici, podršku invalidima i osobama s posebnim potrebama, podršku razvoju mladih te kvaliteti života starijih osoba.

>>Saznajte tko su dobitnici natječaja Moj Zaba Start 2018 ili kako je podijeljen milijun kuna

Nagradni fond 990.000 kuna

Nakon završetka prijava, stručna komisija ocijenit će prijavljene radove te će 20. rujna biti objavljeni finalisti natječaja. U svakoj kategoriji komisija će izabrati po tri najbolja rada koji će dobiti nagradu od 120.000, 100.000. i 80.000 kuna. Osim toga, u svakoj kategoriji dodijelit će se i posebna nagrada publike, u iznosu od 30.000 kuna.

U suradnji s Algebrom održat će se edukativne radionice u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Čakovcu na kojima će svi zainteresirani imati prilike više naučiti o poduzetništvu te kako se prijaviti na natječaj.

“Ovaj projekt za Algebru donosi dodanu vrijednost onome što radimo. Nismo svi toliko vješti u pripremi i predstavljanju projekata, a kroz edukativne radionice polaznicima ćemo dati mogućnost da se što bolje prezentiraju i pripreme za ovaj projekt te izvući iz njih ono najbolje. Ovo je fantastični način učenja, krenite s projektom i naučit ćete jako puno.”, zaključio je Hrvoje Balen iz Algebre.

Uvjete natječaja te prijavu možete potražiti na web stranici mojzabastart.hr.