Raspisan međunarodni natječaj za prodaju 54,3 posto dionica Optima Telekoma

Agencija za tržišno natjecanje rješenjem iz lipnja 2017. obvezala je Hrvatski Telekom da do 31. siječnja 2020. započne postupak prodaje dionica Optima Telekoma

156
natječaj za prodaju Optima Telekoma

Hrvatski telekom (HT) objavio je u petak u Financial Timesu međunarodni natječaj za prodaju 54,3 posto dionica Optima telekoma. Rok za podnošenje ponuda je 2. ožujka do 12 sati.

Zainteresirani svoje ponude mogu podnijeti financijskim i pravnim savjetnicima u tom postupku a to su zagrebačka odvjetnička društva Grubišić & partneri kao financijski savjetnik te Madirazza & partneri kao pravni savjetnik. Poziv je objavljen i na internetskim stranicama HT-a.

Postupak prodaje provest će se u dvije faze. U prvoj ponuđači trebaju dostaviti svoje ponude koje će prodavatelj ocijeniti te će po svojoj diskrecijskoj odluci pozvati odabrane ponuđače da sudjeluju u drugoj fazi procesa. Odabrani ponuđači primit će dopis koji će sadržavati daljnje upute.

U pozivu se navodi da su ponuđači kvalificirani za sudjelovanje u natječaju oni koji imaju financijske resurse i dokazano relevantno stručno iskustvo u području telekomunikacija.
Hrvatski telekom prodaje 17,4 posto odnosno 12,09 milijuna dionica iz svog portfelja, te 36,9 posto odnosno nešto više od 25,62 milijuna dionica iz portfelja Zagrebačke banke. Naime, sukladno ugovoru koji je sklopio sa Zagrebačkom bankom HT ima pravo pod određenim uvjetima zajednički prodati dionice koje drži Zagrebačka banka.

>>Optima Telekom: Operativna dobit 91,4 mil. kuna

Objavom natječaja HT je započeo postupak prodaje dionica Optima telekoma u skladu s odlukom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) od 9. lipnja 2017. godine.

Ugovor o upravljanju Optima Telekomom

Telekomunikacijski operator Optima Telekom zapao je u probleme zbog dugova, a nakon predstečajnog postupka Zagrebačka banka je kao najveći vjerovnik preuzela najveći vlasnički udjel.

Na temelju ugovora sa Zagrebačkom bankom Hrvatski Telekom preuzeo je 2013. upravljanje Optima Telekomom, a AZTN je sredinom ožujka 2014. uvjetno odobrio koncentraciju HT-Optima na ograničeno razdoblje od četiri godine.

U lipnju 2017. Agencija je produžila pravo privremenog upravljanja Optimom za dodatne tri godine, do 10. srpnja 2021. godine. Istim rješenjem AZTN obvezao je HT da do 31. siječnja 2020. započne postupak prodaje dionica Optima Telekoma.

Iz HT-a navode da prava i obveze iz ugovora o upravljanju nisu prenosiva, odnosno da HT ne prodaje dionice sa svojim pravima iz ugovora o upravljanju sa Zagrebačkom bankom.

U pozivu se napominje da prelazak praga od 25 posto dionica s pravom glasa u načelu aktivira obvezu da se objavi ponuda za preuzimanje preostalih dionica.

Ponuđači u svojoj ponudi između ostaloga moraju navesti svoju procjenu vrijednosti 100-postotnog udjela u Optima Telekomu te pojedinačnu cijenu po dionici koju nude. Ponuđači se moraju obvezati da će osigurati da Optima Telekom nastavi ispunjavati obveze iz predstečajne nagodbe te tvrtke, kao i obveze iz predstečajne nagodbe H1 Telekoma, koji je pripojen Optimi. Također moraju se obvezati da će Optima Telekom u potpunosti isplatiti sve zajmove koje je dobila od HT-a.