HT u 2020: Pandemija smanjila prihode za 3,2% i EBITDA za 5,9%

Kapitalna ulaganja nakon najmova bila su veća zbog neznatno drukčije dinamike provedbe projekata u četvrtom tromjesečju 2020. godine. Kompanija nastavlja pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za akvizicije kako bi stvorila vrijednost za svoje dioničare

49
HT dividenda

Zbog posljedica COVID-19 na gospodarsku djelatnost 2020. bila je zahtjevna godina. Usprkos tome, ako se isključe manji prihodi od posjetitelja i manji doprinosi turizma, Hrvatski telekom završito je godinu u pozitivnom tonu, sa solidnim financijskim rezultatima i značajnim ulaganjima tijekom cijele godine.

Izravna posljedica pandemije je pad ukupnih konsolidiranih neto prihoda u 2020. godini za 247 milijuna kuna, odnosno za 3,2 posto, u odnosu na 2019., pokazuju nerevedirani poslovni rezultati Grupe Hrvatski Telekom. Ipak, ostvareni rezultat od 7,46 milijardi kuna prihoda bolji je od očekivanog, ističe se u priopćenju.

Smanjenje prihoda uzrokovano je manjom realizacijom prihoda od mobilnih telekomunikacija (139 milijuna kuna, odnosno 4,0%), prihoda od fiksnih telekomunikacija (130 milijuna kuna, odnosno 3,9%) i raznih prihoda (16 milijuna kuna, odnosno 93,9%).

To je djelomično neutralizirano većim prihodima od sistemskih rješenja (38 milijuna kuna, odnosno 4,3%), čime su nastavljeni pozitivni trendovi iz trećeg tromjesečja.

Blagi pad prihoda u četvrtom tromjesečju

Ako se gleda razvoj na tromjesečnoj osnovi, nakon stabilizacije prihoda u trećem tromjesečju 2020., i to usprkos postojećim pritiscima zbog manjeg broja posjetitelja, prihodi u četvrtom tromjesečju 2020. su blago manji zbog manjih prihoda od ICT-a.

U 2020. EBITDA nakon najmova manja je za 170 milijuna kuna, odnosno 5,9 posto, zbog pada zabilježenog kako u HT Grupi u Hrvatskoj (152 milijuna kuna, odnosno 5,6%), tako i u Crnogorskom Telekomu (18 milijuna kuna, odnosno 8,6%), što je ponajprije rezultat učinaka vezanih uz COVID-19 i izostanka pozitivnog jednokratnog učinka iz 2019.

Marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 36,7 posto. U pogledu razvoja bitno je istaknuti kako je nakon šest tromjesečja pada EBITDA-e nakon najmova u četvrtom tromjesečju 2020. zabilježen rast od 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Dobit iz poslovanja manja je za 20,3 posto i iznosi 807 milijuna kuna.

Neto dobit nakon manjinskih udjela manja je za 151 milijun kuna, odnosno 20,5 posto. te iznosi 588 milijuna kuna. Ukupna kapitalna ulaganja pritom su iznosila 1,82 milijarde kuna, te je Hrvatski Telekom suprotno tržišnim kretanjima, nastavio reinvestirati 25 posto svojih prihoda i ulagati tri puta više od ostatka tržišta zajedno. Ovim ulaganjima pružena je podrška gospodarstvu da se vrati na put rasta te su također ključna za budući uspjeh Hrvatskog Telekoma, ističe se u objavi.

Usprkos promjenjivom okruženju ostvareni prihodi u 2020. bili su bolji od očekivanih. Zbog različite kombinacije poslova i sporijeg pada prihoda, produljenja ograničavajućih poslovnih mjera u četvrtom tromjesečju i potresa koji su pogodili Hrvatsku, Hrvatski telekom zabilježio je manju maržu EBITDA-e nakon najmova u usporedbi s izgledima za 2020.

Kapitalna ulaganja nakon najmova bila su veća zbog neznatno drukčije dinamike provedbe projekata u četvrtom tromjesečju 2020. godine. Kompanija nastavlja pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za akvizicije kako bi stvorila vrijednost za svoje dioničare.

Prva komercijalna 5G mreža u Hrvatskoj

Usprkos izazovnom poslovnom okruženju Hrvatski Telekom nastavio je s intenzivnim ulaganjima u infrastrukturu, ubrzao je uvođenje optičke mreže diljem Hrvatske i pokrenuo  prvu komercijalnu 5G mrežu.

Uvođenje 5G mreže, kojom je trenutačno pokriveno 17 gradova u Hrvatskoj i više od 1,2 milijuna stanovnika, važna je prekretnica za zemlju i temelj budućeg tehnološkog, gospodarskog i društvenog razvoja jer će njena široka primjena omogućiti brojne inovacije te razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.

Optičkom mrežom pokriveno 75.000 novih kućanstava

Tijekom 2020. godine snažan naglasak stavljen je na izgradnju optičke infrastrukture i uvođenje fiksne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA) s ciljem povećanja nacionalne pokrivenosti optičkom mrežom. U 2020. HT je optičkom mrežom pokrio više od 75.000 novih kućanstava (FTTH), dok je optička pristupna mreža (FTTx) HT-a sada dostupna za ukupno 520.000 kućanstava (rast od 11 posto u odnosu na prošlu godinu). Investicije u optiku bilježe rast veći od 50 posto u 2020. u odnosu na prethodnu godinu.

Hrvatski Telekom potpisao je 13 sporazuma o bespovratnim sredstvima u okviru izgradnje mreža sljedeće generacije (NGN) / pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u “bijelim područjima” NGA-a ukupne vrijednosti 820,5 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 323,2 milijuna kuna. Provedba tih 13 projekata, koji se financiraju sredstvima iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, omogućit će izgradnju mreža sljedeće generacije te brzog i ultrabrzog širokopojasnog pristupa mrežnoj infrastrukturi za dodatnih 149.000 privatnih, poslovnih i javnih korisnika u udaljenim, rijetko naseljenim i slabije razvijenim područjima Hrvatske.

Značajna ulaganja u modernizaciju mreže tijekom prethodnih godina rezultirala su poboljšanjima fiksne i mobilne mreže te isporukom najboljeg iskustva, a na temelju kojih je Hrvatski Telekom dobio cijenjene nagrade – Ookla i umlaut (bivši P3) te potvrdio status vodeće mreže u Hrvatskoj. Priznanje za ostvareni napredak dobio je i na međunarodnoj razini jer je analiza milijuna testova koje su proveli korisnici u svakoj mreži pokazala kako je mobilna mreža Hrvatskog Telekoma jedna od deset najbržih na svijetu.

U 2020. Hrvatski Telekom je kombinacijom dividende i otkupa dionica svojim dioničarima vratio ukupno 737 milijuna kuna, što je ukupan prinos od 5,0 posto na temelju posljednje cijene u 2020. godini.

Izgledi za 2021.

Iako je okruženje i dalje neizvjesno, u HT-u očekuju da će ostvariti svoja očekivanja za 2021. godinu (uključujući izglede Optima Telekoma do kraja lipnja 2021.). Očekivani prihodi trebali bi biti manji za srednji jednoznamenkasti broj; EBITDA nakon najmova trebala bi zabilježiti manje jednoznamenkasto povećanje u odnosu na 2020.

Očekivanja u pogledu kapitalnih ulaganja na razini su od 1,6 milijardi kuna, što je manje u odnosu na ukupno 1,82 milijarde kuna u 2020. godini. Kada je riječ o regionalnom širenju, HT nastavlja pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za akvizicije.

“Iako se hrvatsko gospodarstvo i društvo i dalje suočavaju s okruženjem punim izazova, mi u Hrvatskom Telekomu uvjereni smo da će Hrvatska iz ove situacije izići inovativnija i u prvom redu digitalno snažnija, a mi ćemo nastaviti činiti sve u našoj moći kako bismo poduprli daljnji razvoj i povezali sve s prilikama koje pruža digitalizacija”, poručio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.