Huawei i Hrvatska počeli suradnju na području digitalne transformacije

Huawei razvija niz rješenja na području Smart City koncepta, a kompanija je razvila i naprednu digitalnu platformu pogonjenu umjetnom inteligencijom, koja se može koristiti u čitavom nizu sektora poput zaštite okoliša, javne sigurnosti, prometa, javnih usluga, obrazovanja i poljoprivrede

178
Huawei i Hrvatska
Memorandum su potpisali Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Zhang Heng, direktor Huawei Technologies Hrvatska

Huawei, vodeći globalni ponuditelj ICT rješenja, i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, središnje tijelo državne uprave sa zadatkom unaprjeđenja razvoja digitalnog društva, potpisali su Memorandum o razumijevanju i suradnji kojim se želi potaknuti suradnja i razmjena znanja između Huaweija i Hrvatske na područjima digitalizacije i digitalne transformacije.

Memorandum je potpisan uoči summita 16+1 Croatia Summit 2019, sastanka šefova vlada 16+1 zemalja, odnosno Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe (CEEC). Potpisali su ga Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Zhang Heng, direktor Huawei Technologies Hrvatska.

Zhang Heng, direktor Huawei Technologies, Hrvatska, tim je povodom izjavio: ”Ponosan sam što je Hrvatska prepoznala rješenja i inicijative koje razvija Huawei. Potpisivanje ovog memoranduma ojačat će suradnju između Huaweija i Hrvatske i na najbolji mogući način pokazati vrijednost koju Huawei može ponuditi u digitalnoj transformaciji zemlje.”

>>Huawei i China Telekom razvili 5G Super Uplink tehnologiju

Smart City rješenja

Memorandum otvara kontinuiranu komunikaciju i omogućava jačanje suradnje između Huaweija i Hrvatske pri razvoju rješenja iz Smart City područja. Prvi korak pritom je razumijevanje tehničkih potreba na različitim područjima Hrvatske te konkretnih mogućnosti i ekspertize koje Huawei ima u realizaciji Smart City rješenja.

„U duhu dobrih odnosa koje razvijamo s Narodnom Republikom Kinom pozdravljamo interes kineske tvrtke Huawei za suradnju s Republikom Hrvatskom, budući da se radi o jednoj od najvećih svjetskih tvrtki koja je ostvarila izuzetan prihod od 107 milijardi dolara i koja ulaže između 15 i 20 milijardi dolara godišnje u istraživanje i razvoj. Vjerujemo da ćemo kroz zajedničku suradnju ostvariti znatno brži rast i razvoj digitalnog društva i gospodarstva u Republici Hrvatskoj“, izjavio je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Huawei razvija niz rješenja na području Smart City koncepta, a kompanija je razvila i naprednu digitalnu platformu pogonjenu umjetnom inteligencijom, koja se može koristiti u čitavom nizu sektora poput zaštite okoliša, javne sigurnosti, prometa, javnih usluga, obrazovanja i poljoprivrede.

Memorandum podrazumijeva i razmjenu stručnih znanja, industrijskih standarda te korištenja mogućnosti sudjelovanja stručnjaka na vodećim konferencijama i seminarima o digitalnim tehnologijama u Hrvatskoj i Kini.