Huawei i China Telekom razvili 5G Super Uplink tehnologiju

Super Uplink tehnologija povećava performanse od 20% do 60% za promet uzlazne veze u 5G mreži dok se brzina za korisnike povećava dva do četiri puta, a latencija je manja za oko 30%

170
Super Uplink

Zahvaljujući partnerstvu kompanija China Telecom Shanghai i Huawei, na šangajskom sveučilištu Togji uspješno je lansirana 5G mreža s integriranom Super Uplink tehnologijom koja povećava brzine uzlazne veze i smanjuje kašnjenje u mrežama pete generacije.

5G Super Uplink Joint Technology Innovation koristi dupleks vremenske podjele (TDD) i dupleks frekvencijske podjele (FDD), koordinaciju vremenske i frekvencijske domene, te visoki i niski spektar kako bi se postiglo manje kašnjenje i veće brzine na uzlaznoj liniji.

Tvrtke navode da tehnologija ispunjava 5G standarde i mrežne zahtjeve. Tehnologija, koju je China Telecom prvi put predstavio u travnju, formulirana je oko samostalne 5G mrežne arhitekture i koristi tri ključna 5G standarda: ultra pouzdano povezivanje s malim kašnjenjem (URLLC), poboljšanu širokopojasnu mobilnu mrežu (eMBB) i poboljšanu strojnu komunikaciju (eMTC).

Rezultati ispitivanja pokazali su da se agregacijom vremenske i frekvencijske domene u frekvencijskom pojasu uzlazne veze performanse povećane od 20 do 60 posto za uzlazni promet u 5G mreži. Za krajne korisnike brzina uzlazne veze povećana je dva do četiri puta, a latencija je smanjena za oko 30 posto.

China Telekom navodi da će visoka propusnost i nisko kašnjenje biti presudni za razvoj novih korporativnih i potrošačkih usluga na 5G mrežama. Provedena su opsežna ispitivanja kako bi se istražile mogućnosti primjene nove tehnologije u javnom sektoru, prometu, zdravstvu, turizmu, javnoj sigurnosti, vozilima, obrazovanju i proizvodnji.

“Cilj je poboljšati prijenos podataka i smanjiti kašnjenje u uzlaznom prometu te otvoriti prostor za razvoj aplikacija u industrijskim vertikalama”, poručio je prilkom lansiranja mreže na šangajskom sveučilištu Liu Guiqing, izvršni potpredsjednik China Telecoma.

Nove primjene 5G tehnologije

Huawei i China Telekom navode da su istraživanja pokazala kako primjenjene aplikacije u područjima kao što su autonomna vožnja, daljinsko liječenje, live video streaming visoke razlučivosti i dronovi zahtijevaju još veću brzinu i manju latenciju.

>>Primjena 5G tehnologije: od proizvodnih linija do medicine

Lansiranje mreže utemeljene na novoj tehnologiji uslijedilo je samo nekoliko dana nakon što je kinesko Ministarstvo industrije i informacijske tehnologije izdalo dugo očekivane 5G dozvole trima glavnim mrežnim operaterima, među kojima je i China Telecom. Ericsson, Nokia, Samsung, ZTE i Huawei natječu se za ugovore o isporuci opreme i softvera za naredne implementacije.

Operatori će se možda oslanjati na kineske dobavljaće, osobito na Huawei, zbog globalne kampanje da se zabrani upotreba Huaweijeve opreme za gradnju mreže u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama. Glavni izvršni direktor Huaweija Ren Zhengfei rekao je da bi američke carine i zabrana uvoza kineske opreme te slične mjere mogle rezultirati padom prihoda od 20 posto. Kineska kompanija predviđa da će joj prihodi biti manji za oko 30 milijardi dolara u odnosu na prethodne prognoze.