Ingra planira solarnu elektranu i pogon za proizvodnju vodika u Ivanić Gradu

Na svom zemljištu u Poslovnoj zoni Ivanić Grad Ingra planira graditi solarnu elektranu instalirane snage 3,3 MW i pogon za proizvodnju vodika upotrebom električne energije iz obnovljivih izvora. Investicija je vrijedna 10 mil. eura

328

Nakon završetka financijskog, operativnog i kadrovskog restrukturiranja, Ingra je putem Zagrebačke burze izvijestila da širi poslovanje na energetiku i nekretnine. Jedan od novih projekata je izgradnja solarno-vodikove elektrane instalirane snage 3,3 MW na Ingrinom zemljištu u Poslovnoj zoni Ivanić Grad. Investicija je vrijedna 10 milijuna eura, a u Ingri računaju na sredstva iz Europskog plana za oporavak – NextGenerationEU.

Riječ je o prvoj hrvatskoj solarnoj elektrani u kojoj će se elektrolizom dobivati zeleni vodik. Postoje, naime, različite vrste vodika kategorizirane prema proizvodnom procesu i emisijama stakleničkih plinova. Zeleni vodik (“obnovljivi vodik” ili “čisti vodik”) proizvodi se elektrolizom vode upotrebom električne energije iz obnovljivih izvora i tijekom njegove proizvodnje ne ispušta stakleničke plinove. Europska unija zauzela je stav da samo zeleni vodik proizveden iz obnovljivih izvora može dugoročno doprinijeti postizanju klimatske neutralnosti.

Zeleni vodik kao energent

Trenutačno vodik ima neznatnu ulogu u ukupnoj opskrbi energijom. Postoje izazovi u pogledu troškovne konkurentnosti, opsega proizvodnje, infrastrukturnih potreba i percipirane sigurnosti. Međutim, očekuje se da će vodik u budućnosti omogućiti promet bez emisija, grijanje i industrijske procese, kao i međusezonsko skladištenje energije.
Od vodika se dobiva oko dva posto energije u EU-u, od čega se 95 posto proizvodi iz fosilnih goriva, što oslobađa 70-100 milijuna tona ugljičnog dioksida godišnje. Prema istraživanjima, obnovljivi izvori energije mogli bi biti značajan izvor energije 2050. godine, od čega bi vodik moglo biti zaslužan za 20 posto opskrbe (20-50 posto u prometu i 5-20 posto u industriji).

Vodik se uglavnom upotrebljava kao sirovina u industrijskim procesima, ali i kao gorivo za svemirske rakete.

Projekt u tri faze

“Plan je da ovaj projekt u Ivanić Gradu, gdje imamo 50 tisuća četvornih metara zemljišta uz autocestu, razvijamo u tri faze. U prvoj fazi ćemo izgraditi klasičnu solarnu elektranu snage 3,3 MW te ostaviti prostor i instalacije za vodikov pogon”, rekao je Danko Deban, predsjednik Uprave Ingre, za Poslovni dnevnik.

U drugoj fazi će biti instalirano postrojenje za proizvodnju vodika, a u trećoj fazi bi se trebala graditi velika punionica vodika na komercijalnoj osnovi. Deban očekuje da bi to mogla biti velika priča jer bi se punionica nalazila na prometnoj autocesti koja povezuje zapadnu i jugoistočnu Europu, transverzali Berlin – Istanbul.

“Zemljište oko Ivanić Grada je u proteklom razdoblju dosta kontaminirano naftnim bušotinama i čitavom infrastrukturom, a zelena energija možda je najbolji način da se taj prostor oplemeni”, tumači Deban.

Ingra u ovaj energetski projekt kreće uz stručnu i znanstvenu podršku zagrebačkih Fakulteta strojarstva i brodogradnje te Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Niz velikih samostojećih solarnih elektrana

Elektrana u Ivanić Gradu bi trebala biti prva u nizu velikih samostojećih solarnih elektrana koje Ingra planira razvijati u Hrvatskoj. Ingra će se fokusirati na razvoj takvih energetskih postrojenja na otocima te ruralnim i energetski nerazvijenim područjima Hrvatske gdje bi stanovništvo i gospodarstvo kroz jedan projekt dobilo energetsku samodostatnost. Deban ističe da su već u kontaktu s nekoliko jedinica lokalne samouprave koje imaju potrebu za ovakvim energetskim projektom.

Ingra također planira snažniji iskorak u investicije u nekretnine na vlastitim zemljištima koje bi onda prodavala na tržištu. Prvi projekt po tom modelu će biti u Mokošici u Dubrovniku, a u raznim fazama u pripremi su i projekti u Zagrebu.