Japanska korporacija Nipro preuzela tvornicu Piramida iz Sesveta

Hrvatska tvrtka Piramida iz Sesveta proizvodi staklene ampule i bočice za pakiranje u farmaceutskoj industriji. Piramida je među prvih pet najvećih proizvođača staklenih ampula za farmaceutsku industriju na europskom tržištu

38
Piramida
[izvor: Piramida.hr]

Regionalni private equity fond Blue Sea Capital uspješno je zaključio prodaju 100 posto vlasničkog udjela u Piramidi, vodećem hrvatskom proizvođaču staklene ambalaže za farmaceutsku industriju. Kupac je tvrtka Nipro PharmaPackaging International NV, podružnica tvrtke Nipro Corporation sa sjedištem u Japanu.

Hrvatska Piramida iz Sesveta proizvodi staklene ampule i bočice za pakiranje u farmaceutskoj industriji. Važnost staklene farmaceutske ambalaže dodatno je naglašena u vrijeme globalne pandemije bolesti COVID-19, jer se cjepiva primarno pakiraju u staklene bočice. Prošle godine tvrtka je proizvela više od pola milijarde ampula i bočica, a kupci proizvoda Piramide su redom vodeće svjetske farmaceutske kompanije.

Od preuzimanja vlasništva nad Piramidom, regionalni private equity fond Blue Sea Capital investirao je značajna sredstva u modernizaciju proizvodnje, nabavku osam novih proizvodnih linija i razvoj poslovanja s bočicama. Pod vlasništvom Blue Sea Capitala, Piramida je povećala broj zaposlenih za 35 posto te udvostručila proizvodne kapacitete i prihode. Danas je Piramida među prvih pet najvećih proizvođača staklenih ampula za farmaceutsku industriju na europskom tržištu.

Tradicija u kombinaciji s kontinuiranim ulaganjima u znanje i nove tehnologije

Odlične rezultate Piramide prepoznala je jedna od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju medicinske opreme i farmaceutske ambalaže sa sjedištem u Japanu. Tvrtka Nipro Corporation, koja kotira na burzi u Tokiju ostvaruje više od 4 milijarde dolara godišnjih prihoda, zapošljava više od 33 tisuće zaposlenih i djeluje u farmaceutskoj industriji, industriji medicinskih proizvoda i industriji farmaceutske ambalaže.

“Ponosni smo da je Piramida privukla interes jedne od vodećih tvrtki u industriji farmaceutske ambalaže u svijetu. Činjenica da je Nipro preuzeo Piramidu potvrđuje uspješnost naše investicijske strategije transformacije regionalnih, obiteljskih, malih i srednjih tvrtki u male korporacije s profesionalnim menadžmentom i upravljanjem te snažnim utjecajem na lokalnu zajednicu. Radujemo se vidjeti Piramidu u novoj fazi rasta s globalnim ambicijama”, rekao je Saša Galić, partner i direktor fonda Blue Sea Capital, komentirajući uspješnu prodaju kompanije.

Stephan Arnold, direktor Nipro PharmaPackaginga dodao je: „Želimo nastaviti graditi izvrsne odnose s kupcima i postati preferirani strateški partner mnogim farmaceutskim kompanijama.“

“U suradnji s fondom Blue Sea Capital uspjeli smo potaknuti rast i transformirati Piramidu u jednu od najatraktivnijih malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj, koja izvozi čak 97 posto svoje proizvodnje širokom portfelju etabliranih svjetskih kupaca. Radujemo se suradnji s Niprom na daljnjem jačanju pozicije Piramide na europskom i svjetskom tržištu”, kazao je Krešimir Sečak, direktor Piramide.

“Primjer Piramide, koja je lani obilježila 70 godina postojanja, potvrđuje da se u Hrvatskoj mogu uspješno razvijati proizvodne kompanije te da tradicija u kombinaciji s kontinuiranim ulaganjima u znanje i nove tehnologije može rezultirati globalno konkurentnim i prepoznatljivim hrvatskim kompanijama”, zaključio je Ivan Zec, partner u fondu Blue Sea Capital koji je vodio ovu transakciju.