Što učiniti ako vas nadređeni ne voli

Osjećate li se kao da vas šef ne voli? Ponekad je situaciju moguće popraviti i poboljšati odnos,, ali ponekad je sve uzalud. Pripremili smo nekoliko savjeta o tome što možete učiniti kako biste popravili odnos s nadređenim

596
[ Photo by Marek Levak from Pexels]

Osjećate li se kao da vas šef ne voli? Otežava li vam posao? Ponekad je situaciju moguće popraviti i poboljšati odnos sa šefom, ali ponekad je sve uzalud.

Ovog puta pripremili smo nekoliko savjeta o tome što možete učiniti kako biste popravili odnos s nadređenim, kako biste se na poslu osjećali ugodnije i kako biste bili produktivniji.

Provjerite imaju li drugi zaposlenici sličan problem

Prva stvar koju trebate provjeriti je ima li netko od vaših kolega sličan problem s nadređenim. Ima li kolega koji sa šefom imaju pozitivan odnos? Imaju li oni drugačiji pristup i što biste mogli naučiti od njih? Pokušajte potražiti savjet od njih.

Razmislite koliko ste vi “zaslužni” za loš odnos

Razmislite izbjegavate li, možda, interakciju sa šefom ili nesvjesno prenosite loše vibracije zbog svojih predrasuda o tome kako on ili ona gleda na vas? Prirodno je da se hladnije ponašamo prema ljudima za koje mislimo da ih ne volimo, a onda oni, zauzvrat, mogu hladnije reagirati prema nama. Pokušajte prekinuti taj začarani krug ciklus pronalaženjem načina da se povežete s nadređenim, da pokažete poštovanje i pozitivan odnos kroz male korake.

>>Zbog ovih stvari biste mogli dobiti otkaz

>>Četiri znaka da je vrijeme da promijenite posao

>>Pet stvari koje trebate da biste bili sretni na poslu

Poboljšajte svoj učinak

Ako mislite da vas šef ne voli zato što smatra da ne radite dovoljno, morate djelovati kako biste promijenili tu percepciju. Obavezno ga redovito obavještavajte o svojim aktivnostima i ostvarenim rezultatima kako bi bio svjestan vašeg doprinosa. Potaknite otvorenu raspravu o mogućim poboljšanjima i predložite plan za rješavanje ovih problema.

Možete zatražiti i češće ocjenjivanje učinka sve dok vaš šef i vi ne osjetite da je vaš učinak poboljšan. Većina poslodavaca cijenit će to što ste preuzeli inicijativu da postanete uspješniji zaposlenik.

Razmislite o promjeni posla

Ponekad je riječ samo o lošoj kombinaciji osobnosti. Ili vam je šef jednostavno kreten ili nasilnik. Ako propadnu svi vaši napori da poboljšate međusobnim odnos, možda je vrijeme da razmislite o promjeni posla, prelasku u neki drugi odjel unutar tvrtke ili kod drugog poslodavca. U tom slučaju pripazite da ne učinite nešto što bi moglo dovesti do nepotrebnih napetosti.

Trudite se do kraja graditi pozitivan odnos šef-zaposlenik

Imajte uvijek na umu da bi vam u nekom trenutku mogle zatrebati preporuke ili da bi se budući poslodavac mogao raspitati o vašoj prošlosti kod vašeg sadašnjeg nadređenog. Stoga nastavite marljivo raditi i održavati visoke radne standarde dok istražujete mogućnosti novog zaposlenja.

Ako se odlučite napustiti tvrtku, potrudite se da pismo u kojem obavještavate nadređenog da odlazite bude profesionalno i srdačno.

U molbama i razgovorima za posao nemojte potencirati negativne aspektima svog posla i svog poslodavca. Ako se žalite na takve stvari, osoba koja vas intervjuira će vjerojatno stati na stranu šefa i pretpostaviti da je s vama teško raditi.

>>Prepoznajte loše radno okruženje već prilikom razgovora za posao

>>Kako se nositi s lošim šefom

Diskriminacija na poslu

Ponekad se šef može prema vama ponašati loše zbog neopravdanih pa čak i nezakonitih razloga. U tom slučaju možda biste trebali razmotriti ozbiljnije mjere.

Diskriminacija pri zapošljavanju ili na radnom mjestu događa se po raznim osnovama: spolu, nacionalnosti, vjeri, dobi, spolnoj orijentaciji, političkim uvjerenjima, rasi, boji kože… Takva diskriminacije je nezakonita.

Ako vam potencijalni poslodavac na razgovoru za posao postavlja pitanja vezana uz vaš bračni status, ili pak pitanja poput: “Planirate li zatrudnjeti?”, “Imate li djecu?”, “Je li Vam u planu roditi još djece?”, morate biti svjesni da nije samo riječ o pitanjima koje sukladno Zakonu o radu poslodavac ne smije postavljati, niti vi na njih morate odgovoriti, već je jasno da se radi o diskriminatornim pitanjima.

Ako smatrate da ste žrtva diskriminacije na radnom mjestu:

    • Vodite dnevnik u kojem bilježite sve događaje i podatke o diskriminaciji sa što više detalja (datumi, vrijeme događaja, imena svjedoka, ishod događaja)
    • Spremite sve e-mailove, SMS-ove, poštu koju primate od zlostavljača
    • Obratite se liječniku opće prakse
    • Zatražite pravnu pomoć

Zakon o suzbijanju diskriminacije predviđa zaštitu prava osoba kojoj je povrijeđeno neko pravo i to pokretanjem posebnih postupka. Ako smatrate da ste diskriminirani, možete podnijeti sudsku tužbu. No, imajte na umu da je podnošenje žalbe ozbiljan korak. Sudska tužba je krajnji i najvažniji oblik zaštite od diskriminacije s obzirom na to da se pravomoćna sudska odluka može i prisilno izvršiti. Prije nego što se odlučite na to, pokušajte problem riješiti s odjelom za ljudske resurse.

O tužbenim zahtjevima odlučuje se u građanskoj parnici, pred nadležnim sudom (u pravilu, je riječ o općinskom sudu). To znači da bi parnica u načelu trebala biti okončana u roku od 6 mjeseci do godinu dana. Ako se tužbeni zahtjev odnosi na nepovoljno postupanje do kojeg je došlo u području zapošljavanja i radnih odnosa, antidiskriminacijski postupak smatrat će se radnim sporom i na njega će se također primjenjivati sva procesna pravila koja se primjenjuju na radne sporove.